Trafikktallene for Fjord1s ferjesamband på Flakk - Rørvik viser en nedgang i antall betalende kjøretøy i juli i år sammenlignet med juli i fjor. Dette skyldes feil på Autopass-systemet på ferjesambandet - et tilbakevendende problem.

- Jeg ble en smule overrasket over å høre at det nok en gang er problem med autopass-systemet ved ferjestrekningen. Jeg trodde var rettet opp i dette. Tirsdag stilte jeg spørsmål i Fylkesutvalget angående problemene, og jeg har også tidligere tatt opp dette. Hver gang lover Statens vegvesen og fylkesrådmannen at nå skal det komme i orden. Men, nei - problemene vender stadig tilbake, sier Torhild Aarbergsbotten, gruppeleder for Sør-Trøndelag Høyre og nestleder i samferdselskomiteen.

- Haster

Autopass har vært en prøveordning på strekningen Flakk-Rørvik. Fra 1. januar 2017 skal systemet innføres på alle norske innenriksferjer, opplyste veidirektør Terje Moe Gustavsen i mars. Dette er Aarbergsbotten skeptisk til.

- Som systemet har fungert, eller rettere sagt ikke fungert på ferjesambandet Flakk - Rørvik, viser vel problemene at systemet på ingen måte er modent for å «rulles ut» til resten av ferjetrafikken her i landet. Nå haster det må å få ryddet opp i systemet. Slik kan vi ikke ha det, sier Aarbergsbotten.

I forhandlinger

Hun påpeker også at Fjord 1 er i forhandlinger med fylkeskommunen angående økonomisk kompensasjon for hva de mener er et mye lavere trafikkantall over ferjestrekningen enn hva som var lagt til grunn for deres anbudsgrunnlag.

- Da er det ekstra ille at en ikke klarer å registrere biler som faktisk bruker ferja. En ting er tapte inntekter, men om det viser seg at fylkeskommunen i tillegg må kompensere grunnet lavere trafikktall som følge av manglende registreringer, ja da er vi virkelig ille ute, sier hun.