Under den landsomfattende bilbeltekontrollen i helga ble til sammen 13939 kjøretøy sjekket i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Les også: - Vil kontrollere bilbeltebruk over hele landet

- Slakke belter

160 førere og 36 voksne passasjerer fikk gebyr for manglende bruk av bilbelte. I tillegg ble seks sjåfører anmeldt for manglende sikring av barn under 15 år i bilen. To av disse gjaldt barn under tre år.

- Vi har kontrollert mange kjøretøy, men seks usikrede barn er seks for mange. I tillegg varsler våre kontrollører om en del slurv med sikringen av barna. Det gjelder blant annet slakke belter. Det er bra at barna lærer seg å ta på bilbeltet, men sjåføren må alltid sjekke at barnet har gjort det riktig, sier Bård Aune i Statens vegvesen Region midt til adressa.no.

13 usikret i vår

Under den samme kontrollhelga i vår var det 13 usikra barn. Men da ble 17965 kjøretøy kontrollert.

- Vi hadde kontroll både i tettbygde og ikke fullt så tettbygde strøk gjennom helga. Generelt bruker de fleste bilbelte, og trenden viser at unge menn mellom 18 og 24 år bruker bilbelte mest. Det er bra. Men samtidig vet vi at mellom 30 og 50 personer årlig kunne overlevd hvis bilbelte ble brukt, sier Aune.

Bilførere som ikke sikrer barna får 2000 kroner i bot, og blir anmeldt. Har du ikke sikret deg selv eller andre passasjerer over 15 år koster det deg 1500 kroner.

Dermed ble det skrevet ut bilbelte-bøter for 306 000 kroner i helgen i Midt-Norge.

Tall fra fylkene

* Sør-Trøndelag: 2304 bilister ble kontrollert. 65 bilførere og 13 passasjerer fikk gebyr for manglende bilbelte.

* Møre og Romsdal: 5920 bilister ble kontrollert. 63 bilførere og 21 passasjerer fikk gebyr for manglende bilbelte. I tillegg var fem barn (hvorav ett mellom 0-3 år) usikret.

* Nord-Trøndelag: 5715 bilister ble kontrollert. 32 bilførere og 2 passasjerer fikk gebyr for manglende bilbelte. Ett barn mellom 0-3 år var usikret.