Idet Roy Albertsen i Norwegian Ghost Hunters går inn i andre verdenskrigrommet i rettsmuseet, faller gjenstanden han holder i hendene rett ned på bakken.

- Det føltes ut som om det bare ble slått ut av hånda mi, forklarer Albertsen på videoopptaket som blir gjort av en kollega som går bak ham.

Se videoen fra hendelsen og flere av de andre tingene som ble dokumentert under besøket på rettsmuseet i videovinduet øverst.

- Tok tak i foten

Videoopptakene er gjort i slutten av mai i år, da Norwegian Ghost Hunters besøkte Norsk Rettsmuseum i Kongens gate 5 i Trondheim. Representantene for Norwegian Ghost Hunters tok med seg både vanlige kamereaer, lydopptakere og mikrofoner, men også instrumenter som måler forskjellige typer energi.

I tillegg til å få instrumenter slått ut av hendene, hevder også et av medlemmene at noe på ett tidspunkt tok tak i foten hans.

- Det var mange forskjellige hendelser som oppsto mens vi befant oss på museet. Vi forsøker blant annet å få eventuelle gjengangere til å utløse instrumentene våre på kommando. Dette skjedde også ved et par anledninger, sier Geir Ole Christiansen, leder for Norwegian Ghost Hunters.

- Hvilke instrumenter bruker dere?

- Vi ønsker å teste eller gjenoppleve uforklarlige hendelser som andre hevder de har opplevd. Til det forsøker vi å bruke teknikk for å dokumentere ting som ikke kan forklares. Da bruker vi blant annet bevegelsessensorer og  varmekameraer, i tillegg til vanlige kameraer og lydopptakere. Vi sier ikke at det er gjenferd vi nødvendigvis oppdager, vi dokumenterer bare endringer i energi, fanger opp lyder og lignende som ikke lar seg forklare uten videre, sier Christensen.

Farlige og sinnssyke fanger

Norsk rettsmuseum holder til i en bygning som ble oppført i 1830-årene, og som på slutten av 1800-tallet ble innredet som asyl for farlige og sinnsyke fanger fra hele landet.

- Det er et bygg som huser sterke historier. Det var de farligste som kom hit, og mange kom aldri ut igjen. Spesielt ett rom er beryktet, og det er celle 11. Dette rommet er polstret med metall på innsiden. Det er et dobbelt kikkehull der, slik at den som ser inn ikke skulle få øynene stukket ut av fangen inne i rommet, og maten kom inn i en liten luke på siden. Den som var der inne var veldig isolert, og det er eksempler på folk som har tatt livet sitt der, forteller konservator Eva Furseth ved Norsk Rettsmuseum.

Byggets historie har selvsagt bidratt til at en god del spøkelseshistorier har oppstått.

- Det er mange som har hørt skumle ting i huset. En kar skulle en gang overnatte i celle 11, han kom likblek ut morgenen etterpå. Han hevdet at han hadde lydopptak av at noen gikk gjennom gangen og stanset rett utenfor døra. Dette båndet har selvsagt blitt borte, sier Furseth.

Spøkelsesjegerne har også vært på Hegra festning, Tukthuset og Trøndelag teater.

Se gruppen i aksjon på Hegra festning her.

Torturinstrumenter

Hendelsene spøkelsesjegerne plukket opp, skjedde imidlertid på helt andre rom enn celle 11. Stedet hvor Albertsen sier det føltes som om instrumentene ble slått ut av hendene hans, skjedde som nevnt i andre verdenskrigrommet.

- Dette er et rom hvor vi blant annet stiller ut torturinstrumenter som Rinnan-banden benyttet under krigen. Det er også en rekke krigseffekter i rommet, som gjør det ganske sterkt, forteller Furseth.

I tillegg til videoene, hevder gruppen at de har fanget opp stemmer på flere steder i huset. Disse kan du høre på gruppens hjemmesider.

Bildet er tatt inne på celle 11 i rettsmuseet. Her ble de verste fangene isolert. Foto: Norsk Rettsmuseum
Konservator Eva Furseth ved Norsk rettsmuseum forteller gjerne om spøkelseshistoriene som er forbundet med bygget når det holdes omvisninger på museet. Foto: Ola A. Vistnes
Det var på andre verdenskrigrommet at flere av hendelsene ble dokumentert. Foto: Norsk Rettsmuseum