- Hold brød og melk unna barnas matpakker.

Det var budskapet til ernæringsterapeut Eireen Linge Schwaiger i en sak opprinnelig skrevet av Indre Akerhus Blad.

– Det er mange andre matvarer som heller bør velges enn brødet. Mer grønnsaker, kjøtt og fisk. Å sende med barna sunne middagsrester i barnehagen er et godt alternativ, uttaler Schwaiger.

Motstand

Schwaiger møter motbør både fra avdelingsdirektør i Henriette Øien i Helsedirektoratet og daglig leder for Opplysningskontoret for meieriprodukter, Ida Berg Hauge. Det er imidlertid ingenting mot den bestyrtelsen Adresseavisens lesere legger for dagen.

«Terapautmeglangtoppi......... Mener denne personen at barna skal ha med seg kanskje lett bedervelige middagsrester i matpakka, med den helserisiko det medfører?», spør Pål Gjønnes på Adresseavisens Facebookside.

«Svada for å tjene penger. Vi er fostret opp på melk og brød. Vi er kanskje den generasjonen som er friskest, den generasjonen som orker å holde ut på jobb og har lært å ha et sunt kosthold. Alle disse «forståsegpåere» som dukker opp som «paddehatter» tror jeg ikke alltid vet hva de snakker om. Det som er riktig ene dagen er feil neste. Følg sunn fornuft og helsa vår er bra», skriver Margit Langø Aure.

Støtte

Men debatten er slett ikke ensidig, og ernæringsterapeuten mottar også en god del støtte i debatten.

Aleksander Teigen mener at «de fleste som reagerer med vantro på dette uten noe videre kunnskap om saken, er vel mest bekymret over at de må bruke mer tid på matlaging. Dagens brød og melk er mer en illusjonen av brød og melk enn noe annet».

Monica Skøtt velger å nyansere i sitt innlegg: «Viktig med brød å melk, men det går ann å variere. Barn blir lei av å spise brød hver dag, så hvorfor ikke sende med rester fra middagen, som pastasalat eller tortillalefser med laksebiter. Det er masse å finne på».

Må nyansere

Ernæringsfysiolog og personlig trener, Peter Halshamn, reagerer også på utspillet fra Schwaiger.

- Det at hun etterlyser mer varisjon er jo kjempebra, mange kan dra nytte av det. Men å skulle reise rundt og lære opp skoler og barnehager i privat regi, med råd som går imot Helsedirektoratets veiledning, synes jeg er skummelt, sier Halshamn.

Han understreker at både melk og brød er gode og sunne matvarer, med en tung forankring i det norske og nordiske kostholdet.

- Det er nesten bare vi i verden som spiser så mye brødmat som vi gjør. Andre steder i verden har de et helt annet kosthold. Likevel finnes det lite forskning som viser om dette er positivt eller negativt, sier han.

- Følsomt område

Han er enig i at en variert matpakke, med grønnsaker og sunne middagsrester, er bra. Likevel mener han at det viktigste er at barn faktisk får i seg næring i løpet av dagen.

- Yoghurt er ofte proppet med sukker, og ikke særlig sunt. Mange barn spiser dette til frokost, for det skal være enkelt, greit og lett. Det må jo være bedre at et barn som ikke er særlig sulten på morgenen får i seg noe som ikke er det beste utgangspunktet for dagen, fremfor ingenting, sier Halshamn.

- Vi er inne på et område som er utrolig følsomt for veldig mange. Alle vil det beste for barna - derfor dannes det mye følelser rundt denne saken. Noen legger mer tid i det, andre gjør det mer lettvint. Poenget er at alle har et forhold til mat, så alle mener noe om det. Derfor blir det så følsomt når andre antyder at noe er feil eller riktig for ditt barn, legger han til.