- Med jevne mellomrom dukker det opp eksperter som har funnet opp kruttet på nytt. For ikke lenge siden ble barn nektet å spise brunost og dette rådet oppfatter jeg at er på samme nivå, sier Lars Morten Rosmo, fylkesleder i Sør-Trøndelag Bondelag.

I likhet med våre lesere og ernæringsfysiologer reagerer han på utspillet til ernæringsterapeut Eireen Linge Schwaiger. Hun advarte barn mot å drikke melk og spise brød.

- Det strider med offisielle råd fra ernæringseksperter, som sier at det er viktig at barn får i seg brød og melk. Det er viktig at barnehager og unger følger de offisielle rådene, sier Rosmo.

Reagerer på barnehagebesøk

Han reagerer på at Schwaiger skal besøke barnehager for å undervise om ernæring.

- Hun kan få lagt om kosthold på enkeltbarnehager, og for ungene i disse barnehagene kan det være uheldig, sier han.

Samtidig ønsker han debatten velkommen. Han frykter ikke at rådene vil gå utover bondenæringa.

- En debatt om norsk mat er jeg ikke redd for. Det er godt dokumentert at det er sunt å drikke melk og spise brød. Derfor vil det slå positivt ut for oss, sier han.

Rosmo bruker brunost-debatten som et eksempel.

- Da det ble advart mot brunost, økte brunostsalget som følge av debatten, sier han.

- Få bivirkninger

Rosmos kollega i Nord-Trøndelag, Asbjørn Helland, tror ikke at utspillene fra ernæringsterapauten vil påvirke bøndene nevneverdig, men sier at det kan føre til raske svingninger i salget.

- Jeg tror kvaliteten på det vi produserer er så bra at forbrukere fortsatt vil foretrekke det vi lager, sier fylkeslederen.

Helland viser til at det er få bivirkninger på norske produkter, på grunn av produksjonsmetoden. Han mener at det derfor finnes få ting folk kan utsette på produktene fra bøndene.

- Måten vi produserer mat på er anerkjent i medisinske kretser fordi vi bruker lite antibiotika, sprøytemidler og lignende i produksjonen. Det fører til at det er få bivirkninger i produktene vi bringer frem, sier han.

- Sunt

Som ernæringsfysologer trekker de to bondelagslederne frem en rekke grunner til at brød og melk er sunt, og at det er viktig del av et allsidig kosthold.

De nevner blant annet at melk inneholder vitaminer og mineraler som er viktig for kostholdet.

- Spesielt kalsium er viktig at barn får i seg. Vi vet at lite kalsium er skadelig, så hvis man fjerner melk fra kostholdet er det viktig at man bevisst på at man får i seg kalsium på andre måter, sier Rosmo.