Torsdag og fredag denne uka holdes en konferanse om statsløshet i Karibia. Det er NTNU-forsker Jørgen Sørlie Yri som står bak konferansen, sammen med sin makker Leiv Marsteintredet fra Universitetet i Oslo.

I forkant av konferansen, som foregår i Oslo, har de to forskerne og flere av konferansens deltakere opplevd skitkasting og beskyldninger.

- De sier vi er agenter som jobber for at Den dominikanske republikk skal forsvinne. Vi blir sett på som forrædere som legger til rette for at haitiere skal invadere landet deres, sier Yri, som er forsker og universitetslektor ved NTNU.

Sett på som fiender

Forskerduoen har i flere år jobbet med konflikten mellom Den dominikanske republikk og Haiti, som bunner i at haitiere flytter til Den dominikanske republikk for å jobbe.

I Den dominikanske republikk blir gjerne de nye landsmennene sett på som fiender.

- Haitiere har rykte på seg for å invadere Den dominikanske republikk og ødelegge nasjonen. De som taler haiternes sak, som for eksempel støtteorganisasjoner, blir sett på som en trussel, sier Yri.

Selv tar ikke forskerne beskyldningene spesielt alvorlig.

- Det er nok ingen reell fare knyttet til disse beskyldningene. Vi er forberedt på at dette kunne skje, sier Yri.

I kommentarfelt og på e-post

Beskyldningene og skitkastingen mot miljøet rundt konferansen har først og fremst pågått i kommentarfeltet til nettaviser i Den dominikanske republikk. I tillegg har forskerne og flere deltakere fått rundt ti e-poster med beskyldninger.

Konferansen i Oslo har samlet blant andre forskere og representanter fra de to sivilsamfunnene.

- Målet med konferansen er at vi sammen skal prøve å forstå hva som foregår i de to landene, forbi propagandaen.

Provoserer regjeringen

Tre representanter fra regjeringen til Den dominikanske republikk deltar på konferansen.

- Besøket har vært sivilisert og hyggelig. I kveld skal vi ut og spise middag sammen, og i morgen skal de holde innlegg, forklarer Yri.

Men regjeringsmedlemmene har ikke lagt skjul på at konferansen så langt har vært provoserende for dem, forklarer Yri videre:

- Det er bevist at haitiere er utsatt i Den dominikanske republikk. Det er klart at regjeringen blir provosert når vi som utenforstående kritiserer dem for det.

- Skremmende lik debatten i Norge

Yri synes debatten som pågår i Den dominikanske republikk minner om debatten rundt islamisering av Norge.

- Den polariserte debatten minner skremmende mye om debatten her hjemme, hvor mange tar til orde for at muslimer tar over Norge, og at kulturen er i fare.