- Det er nok helt klart mange som ikke vet om at man bør ta en oppfriskningsdose hvert tiende år, sier Ellen Furuseth, lege ved vaksineavdelingen i Folkehelseinstituttet.

Ni av ti visste ikke

Hun tør ikke estimere hvor mange som ikke vet om behovet for revaksinering. Men ifølge en undersøkelse TNS Gallup gjorde for legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline i 2011 er så mange som ni av ti uvitende om dette.

Grunnen til at du bør ta ny dose er enkelt og greit at effekten av vaksiner etter hvert avtar. Og det gjelder uavhengig om du skal ut å reise eller ikke.

- Det er vaksinen som inneholder difteri, stivkrampe, polio og kikhoste man bør friske opp. Disse gis som kombinasjon i én sprøyte. I Norge er det først og fremst stivkrampe og kikhoste som er en trussel. Stivkrampebakterien finnes i jordsmonnet i Norge. Likevel er det få tilfeller med stivkrampe, noe som tilskrives vaksinasjon. Kikhoste, derimot, er det for mye av, sier hun.

Økning

Hittil i år er det registrert over 2100 tilfeller av kikhoste i Norge. Etter at det ble observert en betydelig økning i 1997 ble det i 2006 innført oppfriskningsdose av kikhostevaksine i 2. klasse. Men vedvarende høy forekomst av sykdommen mellom 10 og 19 år førte til at det også ble tilbudt oppfriskningsdose med kikhostevaksine i 10. klasse fra i fjor høst.

Dødelig

- Vi håper det kan bremse utviklingen. Kikhoste kan være dødelig for personer som er ekstra sårbare, først og fremst spedbarn eller immunsvekkede personer.  Så har man noe sårbare rundt seg er det ekstra viktig med en påfyllsdose for å beskytte disse. For de fleste voksne er ikke kikhoste livstruende, men svært plagsomt og kan føre til lang sykdomsperiode, sier hun, og innrømmer at informasjonen  rundt revaksinering kunne vært bedre.

Ellen Furuseth, lege ved vaksineavdelingen i Folkehelseinstituttet. Foto: Anne Lene Solbakken, FHI