–For oss er det ikke overraskende at det ble anket. Det er en omfattende og komplisert sak, og vi har selv jobbet med ankesaken siden 1. august, sier statsadvokat Unni Sandøy.

Aktoratet består av henne og Erlend Hjulstad Nilsen. Sistnevnte er ny siden saken var oppe i tingretten, og har dermed måttet bruke tid på å sette seg inn i saken.

LES KOMMENTAR: Det er da ikke så farlig

LES KOMMENTAR: Men ofrene ser vi ikke

Fem av syv anket

Det var 6. mai i år at samtlige syv tiltalte ble kjent skyldig for produksjon og omsetning av dopingmidler, samt at de ble dømt til inndragning av til sammen 7,9 millioner kroner. Opprullingen, som startet høsten 2011, skulle vise seg å bli norgeshistoriens mest omfattende dopingsak, og fikk navnet «Operasjon Gilde»

Fem av de domfelte anket saken, og det er satt av åtte uker til saken som starter i Frostating lagmannsrett i dag.

Påtalemyndigheten har også anket straffeutmålingen til 44-åringen, 28-åringen og 27-åringen.

Anker ikke inndragningskravet

– Vi har ikke endret syn på hva som er riktig straffenivå, men tar forbehold om påstandene da det kan forekomme nye momenter i ankeforhandlingen som vi må ta hensyn til, sier Sandøy.

–Retten halverte inndragningskravet på 18 millioner kroner. Hvorfor anket dere ikke det?

–Vi mener inndragningskravet fortsatt er for lavt, men vi lot det temaet ligge etter en totalvurdering, sier Sandøy.

Disse anket

* 44-åring: «Trykkern», mannen bak Norges største dopingfabrikk, dømmes til 3 år og seks måneders fengsel og får inndratt 450000 kroner.

Straffepåstanden fra aktor var fengsel i fem år og åtte måneder samt inndragning av 900000 kroner.

–Vi anket saksbehandlingen og bevisvurderingen under skyldspørsmålet knyttet opp mot straffeloven paragraf 60 (den såkalte mafiaparagrafen, journ.anm.) Som en konsekvens av det har vi anket over straffeutmålingen og inndragningen. Hvis lagmannsretten ikke ser noe grunnlag i dømme etter paragraf 60, så må straffen settes ned, sier forsvarer Jon Reidar Aae.

* 39-åring: Utpekt som «sjef 1» i retten og hovedmann, ifølge påtalemyndigheten. Dømmes til syv års fengsel og får inndratt tre millioner kroner. Straffepåstanden fra aktor var fengsel i syv år og en måned samt inndraging av 4,73 millioner kroner.

–Dommen er anket i sin helhet, sier forsvarer Arve Opdahl. skyldspørsmålet, lovanvendelsen, saksbehandlingen og inndragningskravet.

* 28-åring: Utpekt som «sjef 2» i retten. Dømmes til fengsel i seks år og får inndratt 2,6 millioner kroner. Straffepåstanden fra aktor var fengsel i syv år og åtte måneder, inndraging av 6,83 millioner kroner.

–Han anket over straffeutmålingen, inndragningen, samt domfellelse av straffelovens paragraf 60, sier forsvarer Ole Petter Drevland.

* 27-åring: Utpekt som «kontaktperson» i retten. Dømmes til fengsel i fem år og to måneder og får inndratt 1,7 millioner kroner. Straffepåstanden fra aktor var fengsel i syv år og to måneder samt inndragning av 5,64 millioner kroner.

–Vår anke gjelder bevisvurderingen under skyldspørsmålet for de postene i tiltalen som ikke er erkjent, samt domfellelse av straffelovens paragraf 60, straffeutmålingen og inndragningskravets størrelse, sier forsvarer Sol Elden til Adresseavisen.

* 35-åring: Dømmes til fengsel i to år og får inndratt 70000 kroner, dette kravet er i tråd med påstanden. Straffepåstanden fra aktor var fengsel i to år.

–Vi anket bevisvurderingen under skyldspørsmålet for en mindre post, samt straffeutmålingen, sier forsvarer Thomas Øiseth.