- Jeg ser for meg et nasjonalt opplevelsessenter med vindtunneler, robotfly med virtuelle løsninger og tivoliliknende aktiviteter. Folk skal få oppleve hvordan det er å fly, sier initiativtaker Tor Bollingmo.

Fugler og jagerfly

Flyentusiast Bollingmo lanserte tankene for leder av Austrått Innovasjon i sommer og fikk entusiastiske tilbakemeldinger. I morgen legger han frem de høytflyvende planene for politikerne i Ørland kommune.

- Jeg fikk deretter støtte fra Innovasjon Norge til forprosjektet «Kunsten å fly». Ørland har mye kontakt både med fugler og jagerfly. Det vil være fantastisk å kombinere dette med naturfag og realfaget. Altså både opplevelsen av å fly og kunnskapen rundt dette.

Håper på idédugnad

- Du er ikke redd for at disse luftige planene skytes ned, Bollingmo?

- Jeg tror ikke så mye om realismen rundt dette foreløpig. Jeg ble likevel gledelig overrasket over den gode mottakelsen dette har fått i næringslivet og fra folk knyttet til flystasjonen. Jeg tenker ikke så mye på mulige fallgruver og motforestillinger, men håper alle kan bli med på en idédugnad rundt prosjektet.

Og Bollingmo legger listen høyt. Han ser for seg et nasjonalt senter, tegnet av arkitekter som kan skape et bygg som vil vekke oppsikt og få priser.

- Visjonen er et læringssenter hvor det både er plass til opplevelse, men også refleksjon og kunnskap. Jeg håper folk kan oppleve det jeg gjorde da jeg fløy et lite helikopter over Antarktis i 1989.

Foreløpig har Bolling ingen tanker om hvor på Ørlandet et slik senter skal plasseres.

Kobler til utdanning

Leder for næringssmia Austrått Innovasjon, Jon Sverre Veel, mener det går an å tenke store tanker hvis man også klarer å finne smarte løsninger.

- Grunnen til at jeg er begeistret er at dette prosjektet kobler natur, Ramsar og flybasen på en fantastisk måte. Det er mulig å gjennomføre prosjektet, og jeg tror nøkkelen ligger i å koble det opp mot utdanning på en eller annen måte.

- Men hvem skal finansiere et så stort løft, Veel?

- Dette må i så fall bli finansiert gjennom et fellesløft mellom det offentlige og det private, men vi er ikke der ennå, sier Veel.

Så gjenstår det å se om prosjektet får nødvendig oppdrift når politikerne får det presentert.

Tor Bollingmo fikk flykicket fra Bouvetøya i 1989
Tor Bollingmo