Den nye eieren av Varghiet og hyttefeltet i Petersvika i Bjugn, Det Kongelig Selskap for Norges Vel, var i ferd med å oppgradere anlegget, da sanitærhytta brant ned i morges.

- Dette var en strek i regningen, men heldigvis berget de andre hyttene i Petersvika. Brannen får likevel ingen konsekvenser for de videre planene våre ettersom vi uansett skulle modernisere anlegget, sier eiendomssjef Ivar Hoff i Norges Vel Eiendom.

Hviler en forbannelse

Prakteiendommen Varghiet har en lang historie med branner, konkurser, forfall, sykdom og død. Ifølge tidligere eier, Tore Melhus, lå Varghiet øde i flere hundre år etter Svartedauen i 1349. I nyere tid går det sagn om en forbannelse som hviler over eiendommen.

Les mer: Rettskrangel om Casino-hytter

Brannen i sanitæranlegget føyer seg derfor inn i rekken av uhell, men det har ikke hindret pengesterke investorer fra å kjøpe Varghiet. Bare i nyere tid har en av Trøndelags største privateiendommer skiftet eier 6-7 ganger.

Lynet trolig årsaken

Arne Jakobsen har ført tilsyn med Petersvika etter at Norges Vel kjøpte eiendommen tidligere i høst. Han fikk beskjed om brannen tidlig i morges.

- Jeg dro utover med båten i halv åtte-tiden, men da var sanitærbygget helt nedbrent. Bygget besto av dusj, toalett, vaskerom, badstue, teknisk rom og soverom. Det var sett et blink her i halv sju-tiden, og jeg regner med at lynet er årsaken til brannen, sier Jakobsen.

Politiet var på stedet i går, men det er for tidlig å si noe om årsaken til brannen.

Skulle leies ut

Eiendomssjef Ivar Hoff sier de var i full gang med å se over Petersvika med sikte på oppgradering av anlegget, og spesielt hovedhuset.

- Vi var i ferd med å skrive en leieavtale med to lokale karer i Råkvåg som vil utvikle Petersvika til reiseliv. Det flotte anlegget har ligget urørt i ti år, og det er veldig syn. Nå var det meningen å sette det skikkelig i stand og ta det i bruk. Det akter vi fortsatt å gjøre, sier Hoff.

Satser på stort hyttefelt

Hoff sier de også har hatt møter med Bjugn kommune og Rissa Utvikling med sikte på full satsing på Varghiet Skoger og eiendommen Vorphaugen gård i Råkvåg.

- Dette har vært meget positive møter. Det allerede regulert et hyttefelt med 280 tomter i Bjugn. Første byggetrinn har all infrastruktur på plass, og vi er i god samtale med flere hyttefirmaer for å bygge ut for 75 hytter i første omgang. Her skal det satses, lover Hoff.

Slik så Petersvika ut før det brant. Foto: Dan Ågren
Det var ikke mulig å redde sanitærbygget. Foto: DAN ÅGREN