- Jeg skriver meg inn i historiebøkene. Det er artig, smiler Slettstrand. I disse dager deltar hun i Yrkes-NM i Trondheim spektrum, og jobber intenst med å båndtekke tak og pipe med kobber. Resultatet vil avgjøre om hun kan kalle seg norgesmester i blikkenslager.

- Sjefen min var innom i dag, og sa til meg at jeg bare måtte se på dette som en helt vanlig jobb, og at jeg bare måtte gjøre mitt beste. Så lenge jeg selv er fornøyd, har det ikke noe å si hvordan det går resultatmessig, sier hun.

Toppkarakter

Det er ikke mer enn fire uker siden hun tok svenneprøven i ventilasjon- og blikkenslagerfaget, og endte opp med toppkarakteren meget bra. Sensorene mente hun var den beste i sitt kull, og anbefalte henne å være med på NM.

- Jeg var kjempesliten, og måtte bruke en uke til å tenke på det, forteller Slettstrand.

Hun kommer opprinnelig fra Tromsø, men har bodd i Trøndelag de siste fem årene. Det er også her hun er blitt blikkenslager.

- Jeg skulle bli tannlege, og gikk på studiespesialisering. Men noen ganger så skjer det ting i livet ditt som gjør at ting endrer seg, forteller Slettstrand.

Bensinstasjon

- Men hvorfor blikkenslager?

- Jeg jobbet på en bensinstasjon på Tunga, og fant fort ut at der hadde jeg ikke lyst til å være så lenge. 95 prosent av dem som var innom stasjonen, var menn som jobbet i byggebransjen. Så da begynte jeg å spørre dem om hva de jobbet med, hvordan de trivdes, og hva de tjente. Da kom jeg til at rørlegger eller blikkenslager kunne være noe. Men som rørlegger blir alt du gjør, skjult. Som blikkenslager så er arbeidet synlig, sier Slettstrand.

Opplæringskontoret hjalp henne inn i bransjen og skaffet henne læreplass hos trondheimsfirmaet Mælen blikk og ventilasjon. Nå har hun fått fast jobb i samme firma. Men hva en blikkenslager gjør, er det ikke mange som vet.

- Jeg må som oftest forklare hva jeg jobber med. Alle vet at en må ha både snekker, rørlegger og elektriker for å bygge hus, men få tenker på at en trenger en blikkenslager.

Utejobbing

Hun skryter av miljøet i byggebransjen, men skulle gjerne sett at flere jenter valgte denne veien.

- Det er et kreativt yrke hvor du har muligheten til å skape noe vakkert, og det du gjør, blir veldig synlig. Jeg kan gå i midtbyen og se på tak jeg har vært med på å båndtekke. Men du må tåle å jobbe ute i all slags vær. Jeg har jobbet på tak i 16 minusgrader, og da går det med en del kvikklunsj for å holde varmen, forteller Slettstrøm som også jobber en del innendørs, med ventilasjon.

Over 300 ungdommer deltar i Yrkes-NM, og fire av dem er blikkenslagere. Går det veien for June Slettstrand, kan det ende opp i en Brasil-tur neste år. Mange av norgesmestrene vil nemlig havne på yrkeslandslaget, og få billett til Yrkes-VM.

- Jeg sier ikke nei takk til en tur til Brasil, smiler June Slettstrand.