I fjor utbetalte forsikringsselskapet Gjensidige totalt 4,9 millioner kroner i erstatning til 45 kunder i Sør-Trøndelag som hadde slitt med rotter og mus. Det var den desidert høyeste erstatningssummen i alle fylkene. I Nord-Trøndelag var det samme tallet 336 000 kroner.

- Sør-Trøndelag fikk ikke flest innmeldte skader, men det var her de største skadene kom. I snitt kostet hver skade over 100 000 kroner, sier informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

- Rekordår

I 2013 var det kunder i Hordaland som meldte ifra om flest rotte- og museskader. Her ble det registrert 85 saker hos Gjensidige. Men erstatningssummen var til sammen 2,5 millioner kroner.

- Skadetallene varierer fra år til år, men 2014 ser ut til å bli et rekordår. Antallet kunder som får uvelkomne gjester øker, og dermed øker skadene også, forklarer Eklo.

Følg Adresseavisen på Instagram

Når kulda setter inn, trekker rotter og mus innendørs. Nedfallsfrukt er rene gourmetrestauranten ifølge Eklo.

- Med kaldere vær har vi allerede fått meldinger fra fortvilte kunder som har oppdaget ubudne gjester i hus og hytter, sier han.

Døde dyr og rottebæsj

Dersom skadedyrene først kommer inn i huset kan de være vanskelig å bli kvitt.

- Skadene varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer på over én million kroner. Døde dyr og avføring kan gi store luktproblemer, i tillegg spiser de alt de kommer over og ødelegger isolasjon, rør og elektriske anlegg, sier Eklo.

Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementzved If forteller at det verste tilfellet de har hørt om er en skadeerstatning på 1,2 millioner kroner.

- Vi gjorde en beregning i 2012, og da kom vi frem til at forsikringsbransjen bruker mellom 40 og 50 millioner kroner på å utbedre skader etter rotter og mus i løpet av ett år. Det er svært viktig å hindre at de kommer i hus, sier han.

Mus i kjøkkenbenken

Han tror mange har mus og rotter på besøk, uten å være klar over det. Mus klarer å komme seg inn nesten hvor som helst.

- Man blir overrasket over hvor liten åpning som skal til for at musa kommer inn. Det er mange som har hatt besøk av mus i kjøkkenbenken, uten å vite det, sier han.

Det er også viktig å undersøke om boligforsikringen dekker skader som følge av at rotter og mus har gått til angrep på inventaret.

- Uten en god forsikring kan resultatet bli at man selv må dekke kostbare reparasjoner, utgifter til midlertidig bosted og en lang kamp mot skadedyrene, sier Eklo i Gjensidige.

Dette er et typisk gulv som finnes i gamle bygårder her i Trondheim. Det er bygd opp i flere lag, og det er store åpninger mellom gulvene på grunn av restaureringer og påbygginger. Dermed er det god plass for rotter og mus til å bevege seg rundt om i bygget. Foto: gjensidige
Dette bildet viser en inntørket rotte som ble funnet under befaring. Foto: gjensidige
Dette viser et typisk rottehull i et gulv. Foto: gjensidige