Klør huden din nå som minusgradene er i ferd med å ta et kaldt grep om Midt-Norge? Et lite tips kan være å droppe den daglige såpevasken av kroppen.

Kulden gjør nemlig at produksjonen av viktige fettstoffer i overhuden går ned. Huden vil lettere sprekke opp, og man får lettere sår og infeksjoner. Et godt råd er å bruke mindre såpe.

Problemet

- Det er faktisk slik at vi vasker oss for mye. Det er ikke vannet, men såpen som er problemet. Den løser opp fettlaget i huden og medfører tørr hud. Generelt bruker vi for mye såpe og mer sjampo enn det vi trenger, forteller overlege Brita Pukstad ved hudavdelingen på St. Olavs Hospital.

Når huden er tørr er beskyttelsesevnen til huden dårlig. Likevel tar mange den daglige dusjen likevel i frykt for å lukte svette blant andre mennesker.

Under armene

- Selv om man er redd for svettelukt trenger man ikke såpe inn hele kroppen. Det kan være nok å vaske seg under armene, råder Pukstad.

- Hvilke såper vil du anbefale nå som vinteren er på vei?

- Såper som er surere, med lav ph, er bedre enn såper med høy ph. Særlig fordi det blir mindre bakterievekst med lav ph, men det er også bedre for hudens beskyttelsesevne. Jeg vil anbefale produkter med minst mulig tilsetningsstoffer. Unngå fargestoffer og parfymetilsetninger. Det er heller ikke nødvendigvis en sammenheng mellom pris og kvalitet. Vi anbefaler gjerne å bruke en dusjolje i stedet for såpe, fordi den får huden til å holde på fuktigheten, sier Pukstad.

Hun mener folk med håndeksem, ikke nødvendigvis har allergi, men ofte har vasket seg til det, eller vært utsatt for irritanter. En irritant er noe som alle en eller annen gang vil reagere på bare man får stor nok dose, for eksempel såpe.

Polfareren dusjer

Polfarer Børge Ousland er glad i en dusj og gjør det hver dag etter trening.

- Jeg liker veldig godt å dusje. Å ta seg en dusj er jo også det jeg drømmer om når jeg er på tur. Men jeg tror egentlig ikke det er sunt å dusje så mye som man gjør. Det blir en vane man legger til seg.

Men Ousland lar ofte såpen ligge.

- Huden er naturlig selvrensende. Jeg bruker ikke såpe hver dag og vasker håret kun med balsam. Det er jo ikke rart man må smøre seg inn med alskens kremer når man hver dag vasker bort det naturlige fettlaget.

Han er også skeptisk til bruken av godt luktende deodoranter.

Svettelukt

- Svettelukt kommer fra den naturlige bakterieveksten. En kamerat har sendt meg en deodorant fra Thailand som er veldig bra. Den inneholder noen krystalliserte mineralsalter og er helt uten tilsetningsstoffer. Men den er bakteriehemmende.

Børge Ousland har nylig gitt ut «Ekspedisjonshåndboka» hvor han blant annet gir tips om bekledning og kulde. Hvis det er skikkelig kaldt har han et tips til de dusjeglade:

- Jeg bruker vannfri vaselin. Den har veldig god effekt på ansiktet, nesetippen og fingrene, og hjelper godt mot kulda. Da kan man dusje akkurat så mye man vil.

- Vaselin er faktisk det som fungerer best i forhold til å unngå vanntap i huden. Men bare for en kort stund. Kroppen vil nemlig etter hvert tro at den ikke har vanntap,og redusere egen produksjon av fettstoffer og av vannbindende stoffer, sier Pukstad.

Kuldekrem

Hun advarer også mot kuldekrem.

- Barnehager anbefaler ofte kuldekrem for å hindre frostskader. Men det er bare tull. Kuldekrem hindrer tørr og irritert hud, men ikke frostskader. Da må man heller beskytte seg med et klesplagg.

Overlege Brita Pukstad ved hudavdelingen på St. Olavs Hospital anbefaler deg å ikke overdrive bruken av såpe. Foto: Privat
Polfarer Børge Ousland er glad i å dusje, men lar ofte såpen og sjampoen ligge for spare huden mot uttørking. Foto: Privat