- Vær ekstra oppmerksom på skilting for elgfare, oppfordrer kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

For når elgen først følger Statens Vegvesens skilting, er det viktig at også sjåførene følger med.

Bommet litt på skiltet

Denne elgkua i Bjugn tar i alle fall trafikkopplæringen på alvor. Riktignok burde passeringen være foretatt noen hundre meter lenger ned i bakken, men det blir jo bare pirk.

Les også: Her går alt galt for «Bambi»

Veimyndighetene og forsikringsbransjen advarer nå mot en tid av året med mye elg, dårlig sikt og glatte veier.

- De fleste påkjørslene skjer i skumringen på ettermiddagen, men antallet varierer fra år til år i takt med bestandsstørrelsen, sier Neverdal.

Tusen skader på bil

I fjor fikk forsikringsselskapene inn skademelding på nesten tusen viltpåkjørsler i Trøndelag. Det var flest i Nord-Trøndelag. Menn bak rattet var overrepresentert, og i de fleste tilfellene var det flere enn en person i bilen da ulykken skjedde.

Les også: Livsfarlig møte med elg

Også i de ni første månedene i 2014 tyder skadetallene noe lavere nivå dersom tendensen fortsetter. Det vil likevel si at viltpåkjørslene i Trøndelag koster selskapene vel 20 millioner kroner på grunn av materielle skader.

Flere drept etter elgtreff

I tillegg kommer personskader. Her har ikke Finans Norge ferske tall, men en undersøkelse for fem år tilbake viser at nærmere hundre personer ble skadet eller drept i året etter møte mellom kjøretøy og dyr.

Les også: Bil tok fyr etter rådyrpåkjørsel

De fleste forsikringsselskapene har ikke bonustap når det blir materielle skader som følge av dyrepåkjørsler.

Skiltet kom litt brått på elgkalven, men passeringen var ikke verst for en nybegynner. Foto: DAN ÅGREN
Vær spesielt oppmerksom på elg der det er fareskilt, oppfordrer kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge. Foto: CF Wesenberg,