- Selv om vi nærmer oss desember, er det faktisk en reell skogbrannfare i Trøndelag og i Møre og Romsdal. Derfor må turfolket i disse fylkene være forsiktige med bålfyring og bruk av åpen ild, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Historisk beredskap

I en sak DBS har publisert på sine egne nettsider, opplyser de at et helikopter settes i beredskap på Værnes denne helgen, i tilfelle det skulle bryte ut en gress-, lyng-, kratt- eller skogbrann.

- Situasjonen er svært spesiell. Vi har aldri tidligere satt skogbrannhelikopteret i beredskap mot slutten av november i denne delen av landet. Men det er viktig å være føre var, og ber altså om folks hjelp til å sørge for at branner ikke oppstår, opplyser Rygh Pedersen.

Det har vært flere tilløp til brann de siste dagene, og det er særlig kystområdene som er utsatte.

- Bruk hodet

- Vi ber alle som ferdes i utmark i det aktuelle området, om å bruke hodet. Vær ekstra forsiktige med bruk av åpen ild, ikke bare i helga, men inntil det kommer nedbør av betydning, sier Rygh Pedersen.

I både Trøndelag-fylkene og Møre og Romsdal har det kommet lite nedbør den siste perioden. Dessuten er det meldt stort sett oppholdsvær i dagene som kommer.

Skulle man likevel starte en brann, eller observere røyk eller flammer, må nærmeste brann- og redningsvesen umiddelbart varsles på telefonnummer 110

Også sist vinter var preget av tørt vær og stor brannfare, hvilket resulterte i en rekke branner:

Frykter stor skogbrannfare i Midt-Norge i flere uker framover

Nå kjører brannvesenet vaktrunder om natta

Frøya-ordføreren: - Jeg er redd

Får skarp kritikk etter brannene i vinter