Til lokalavisen Arbeidets Rett sier Røros-rådmann Jon Ola Kroken at kommunen ikke lenger har noe valg. Årsaken er trusselen om å bli satt på den såkalte Robeklisten.

- Vi har fått en klar og entydig beskjed fra Fylkesmannen om at kommunen ikke kommer unna strukturelle grep for å få økonomien på rett kjøl igjen, sier rådmann Jon Ola Kroken til lokalavisen Arbeidets Rett.

Gammel moro

Adresseavisen har flere ganger tidligere omtalt økonomikrisen i fjellkommunen.

Lokalavisen skriver at det er flere år med manglende styring, sviktende systemer og store underskudd som nå ligger bak problemene. I 2012 hadde kommunen et underskudd på nesten fem millioner kroner. Istedenfor å dekke inn underskuddet i 2013, som planlagt, ble det nytt underskudd. Denne gang på 13 millioner kroner. Dermed havnet fjellkommunen på Robeklista. Kravet er økonomisk balanse senest i 2017.

Mer skatt

I det nye budsjettforslaget foreslår rådmannen nå å legge ned Glåmos skole og Brekken skole. Samtidig foreslår han å øke eiendomsskatten fra 3,25 til 5,5 promille på boliger og fritidseiendommer.

Skolenedleggelsen på Glåmos vil gi ei innsparing på 1,2 millioner i 2015 og nær 2,9 millioner kroner i 2016. Nedleggelse i Brekken sparer kommunen for 1,4 millioner kroner i 2015 og3,5 millioner kroner i 2016. Økningen i eiendomsskatt gir økte inntekter på ni millioner kroner neste år dersom økningen vedtas, skriver Arbeidets Rett.

Tøffe kutt

- Jeg er fullstendig klar over at det blir både krevende og smertefullt for politikerne å gi sin tilslutning til forslaget. Jeg har imidlertid ikke noe annet valg enn å fremme innstillingen slik den foreligger, og jeg føler meg på trygg grunn i forhold til de vurderinger som er gjort. Det er vurderinger som bygger på kravene knyttet til Robekstatusen og de vurderinger som Fylkesmannen har uttrykt direkte overfor administrasjon og politikere i Røros, sier rådmann Kroken til Arbeidets Rett.