Nødnett er et nytt digitalt samband for politi, brannvesen, helsetjenesten og andre viktige samfunnsfunksjoner. Nettet skal bygges ut i hele landet og ferdigstilles i løpet av 2015.

Planen var at Trøndelag skulle få nødnettet i høst, men nå er det klart at dette først skjer til våren.

- I slutten av januar vil deler av Nord-Trøndelag politidistrikt gå over til nødnettet. Da vil det være opplæring og de nye radioene vil bli delt ut, sier prosjektleder for SAMPOL, Lars Letnes, i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Følg adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Instagram

Krystallklare signal

Det vil ta tid å få hele politidistriktet over på det nye nødnettet, og man vil derfor i flere måneder bruke både det analoge nettet som er i dag, og det nye digitale nødnettet. Først i mars/april vil hele politidistriktet være påkoblet nettet.

Deretter kommer helsevesenet i mai, brannvesenet i juni og til slutt de frivillige organisasjonene som politiet samarbeider med.

- Det vil først være på høsten neste år at alle er påkoblet. Men vi har en testradio i bruk allerede, og den gir krystallklare signal, forklarer Letnes.

- Gleder oss

I Sør-Trøndelag politidistrikt er man kommet like langt, ifølge prosjektleder for SAMPOL, Curt Ivar Røhmen ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Vi har allerede utdannet instruktører, og i januar skal vi begynne med utdeling av utstyr og opplæring. Da skal vi også teste kvaliteten, og vil gradvis ta i bruk det nye nødnettet, forklarer han.

Han forteller at de forventer å ta i bruk nødnettet for fullt i løpet av 2. kvartal neste år. Alle som skal bruke nødnett må ha egne, godkjente nødnettradioer.

- I midten av februar har vi fått gjort unna en del tester, og da vil det etter hvert bli tatt en avgjørelse om å bruke det nye nødnettet som primærnett. Vi gleder oss til å ta det i bruk, sier Røhmen.

Må montere i bilene

Ifølge Letnes krever den nye radioen minimum en dag med opplæring. Det er også en krevende jobb å montere radioer i alle utrykningskjøretøyene.

- Vi bruker fort tre uker på å installere dette i våre 50 biler, sier han.

Den store fordelen med nødnettet er at både brann, politi og helsevesen kan snakke i sanntid med hverandre.

- Nå har hver etat hvert sitt nett, og fagsentralene må ringe hverandre for å oppdatere de andre enhetene på situasjonen, forteller Letnes.

Kan ikke lytte på nettet

Røhmen peker på et annet viktig aspekt ved nødnettet.

- Dette er et nett som er avlyttingssikkert. Tiden hvor man kunne høre på politiets samtaler vil være over. Dette gir også et tryggere nett for politiansatte. Det er mer robust, forklarer han.

Letnes understreker at en politimann i felten kan utløse en nødknapp på den nye radioen som gjør at sentralen får vite nøyaktig posisjon.

- Alle får info samtidig

En av gevinstene med nødnettet vil også være raskere utrykning.

- Tidskritisk info blir gitt samtidig til alle enhetene. Vi kommer raskere frem med bedre kunnskap om hva som møter oss, mener Røhmen.

- Et av effektmålene er at responstiden til publikum skal reduseres. Dersom politihelikopter eller bombegruppe er på vei fra Oslo kan de bli koblet på talegruppa som forteller om det som skjer på stedet i Trøndelag. De får gjort mentale forberedelser på hva som kommer, forklarer Letnes.

Talegruppene kan settes sammen etter behov slik at politi, helse og brann kan jobbe sammen, eksempelvis ved en større ulykke.

Prosjektleder Lars Letnes viser frem den nye nødnettradioen. Foto: leif arne holme
Politiet i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag vil være påkoblet det nye nødnettet i løpet av 2. kvartal neste år. Foto: leif arne holme