– Statistikken viser at ungdomsulykker som oftest skjer om natten, sier Pål Rune Eklo, informasjonssjef i Gjensidige. Han legger til at mange venter på en bekreftelse fra ungdom som kjører eller er passasjer i bil i helgene, og setter pris på beskjed om de har kommet vel frem.

Når en legger ut et bilde eller tekst i sosiale medier med #trygtfremme etter en kjøretur, gir Gjensidige 100 kroner til Trygg Trafikk hver gang emneknaggen benyttes.

Venter på beskjed

– Et flott tiltak, sier distriktsleder Knut Olav Børseth i Trygg Trafikk i Sør-Trøndelag. Han tror det kan gi en trafikksikkerhetseffekt at ungdommene har det i bakhodet at noen venter på beskjed fra dem, og at det faktisk ikke er alle som kommer trygt frem.

– Vi må samarbeide godt skal vi klare å få en ønsket nedgang i antall drepte og skadde. Risikovillig ungdom er dessverre overrepresentert på ulykkesstatistikken og en aksjon må til, sier Børseth.

Nærmere 1000 uhell

Sør-Trøndelag hadde i fjor nesten 1000 trafikkuhell der unge mellom 15 og 24 år var innblandet. Sør-Trøndelag ligger ifølge ulykkesstatistikken høyt blant unge på landsbasis.

Rundt 150 av disse er forbikjøringer, eneulykker eller møteulykker som ofte kan føre til alvorlige personskader. De vanligste grunnene til dødsulykker i trafikken er manglende erfaring, uoppmerksomhet, høy fart eller manglende bruk av bilbelte. Eklo mener at ulykkestallet viser hvor viktig forebyggende og holdningsskapende arbeid er blant denne målgruppen.

Forbikjøringer og møteulykker

I Nord-Trøndelag var det i fjor nesten 500 trafikkuhell der unge mellom 15 og 24 år var innblandet. Om lag 70 av dem skjedde i forbindelse med forbikjøringer, eneulykker og møteulykker.

– Disse tre kategoriene av ulykker er de vi ser oftest fører til store materielle ødeleggelser og alvorlige personskader. Høy fart er ofte en del av årsaken, sier Pål Rune Eklo.

Eget prosjekt for ungdom

I Sør-Trøndelag har Fylkets Trafikksikkerhetsutvalg etablert et prosjekt som gjennom forebyggende aktiviteter og innhold skal fokusere på ungdommens kunnskap, emosjonelle kontroll, sosiale ferdigheter og deres etiske/moralske virkelighetsforståelse og utvikling.

– Vi har sterk tro på at dette virker, men er helt avhengig av at kampanjer som #trygtfremme lykkes. Dette kan bidra til at vi har større sjanse for å nå målet om en «0-visjon», med andre ord ingen ulykker, sier Knut Olav Børseth.