- Vi forholder oss til anbudet, men dersom oppdragsgiveren vil se på ruteopplegget for Flakk-Rørvik i jula er vi åpne for det, sier kommersiell leder Odd Reidar Ormåsen i Fjord1.

Møte om julerutene

Ormåsen understreker at Fjord1 skal imøtekomme det rutetilbudet oppdragsgiveren ønsker, og at eventuelle endringer må skje etter initiativ fra Sør-Trøndelag fylkeskommune (STFK).

Det initiativet vil nå komme, og mye tyder på at det blir endringer i ruteopplegget etter at adressa.no tok opp spørsmålet om to ferjer i drift fra morgen til seine kvelden på julaften, 1. og 2. juledag, nyttårsaften og 1. nyttårsdag.

Les også: Riksveien stenges julaften

- I henhold til anbudskontrakten er det ikke til hinder at oppdragsgiver STFK og Fjord1 kan fremforhandle justeringer og endringer i rutetilbudet, sier seniorrådgiver Odd Moldestad i fylkeskommunen.

Han legger til at det er avtalt et driftsmøte mellom Fjord1 og STFK den 2. desember der julerutene for 2014 vil være et tema.

Vurderer timesavgang

- Vi vil komme tilbake med et svar på om det kan bli endringer i julerutene, men ifølge anbudskontrakten finnes det altså handlingsrom for begge parter, sier Moldestad.

Det synes tillitsvalgt og overstyrmann Brit R. Hundal i Fjord1 er bra.

Les også: Løftebrudd på fjorden

- Vi forholder oss til anbudet, men jeg synes det er fornuftig å se på om det er nødvendig å kjøre med to ferjer til klokken ni om kvelden julaften, 1. og 2. juledag, sier Hundal.

Tom ferge på natten

Fjord1 har ansvaret for Flakk-Rørvik-sambandet og en rekke ferjeruter på Vestlandet. Men det er bare forbindelsen over Trondheimsfjorden som har tilnærmet ordinære ruter i julen, det vil si to avganger i timen.

Det betyr blant annet også at én ferge kjører frem til klokken to om natten på de stille juledagene.

Les også: Mange gratispassasjerer på ferga

- Med tanke på ressursbruk, miljø og hensynet til ansatte kunne man i allefall vurdert å redusere avgangene på kveldene. Det er heller ikke mange som er oppe klokken seks om morgenen på julaften, sier Hundal.

Én av ferjene skal uansett ligge i beredskap på kvelden og natten.

Julaften ombord

Det er fem ansatte pluss to i kiosken på Fjord1 sine ferjer i Sør-Trøndelag. Med to ferjer i drift er det altså 14 personer som må feire julaften om bord med mindre de ikke bor i nærheten av ferjesambandet.

- Kanskje burde ferjeselskapet disponere noen ruter fritt slik at det kan settes opp ekstraruter ved store arrangementer og festivaler på Fosen, og redusere tilsvarende når det ikke er trafikk, mener Hundal.

Ifølge Fjord1 er ruteoppsettet i Sør-Trøndelag helt spesielt sammenliknet med sambandene de har ansvaret for på Vestlandet der de fleste ligger i ro klokken fire om ettermiddagen i deler av jula.

Julepause i vest

Ferjeforbindelsen mellom Bergen og Stavanger har sin siste tur klokken halv åtte om kvelden på julaften, mens de andre sambandene kjører med redusert kapasitet i julen.

Odd Reidar Ormåsen i Fjord1 bekrefter at det er veldig lavt trafikkgrunnlag i deler av jula. Det er snakk om et titalls personer etter ni på de aktuelle dagene.

- Nå skal vi møte oppdragsgiveren som vi pleier, og så får de komme med eventuelle ønsker om endringer. Vi skal være åpne for det, spesielt om nattrutene blir tatt noe ned.

Ormåsen sier de hele tiden er i tett dialog med fylkeskommunen, men at anbudet ligger i bunn som basis.

Mange fergeavganger i jula går nesten uten passasjerer. Foto: DAN ÅGREN
Hvem tar fosenferga klokken ett på natten julaften eller nyttårsaften? Foto: DAN ÅGREN