Julebaksten ordnes på ulikt vis. Noen begynner flere uker i forveien, mens andre går for ferdigbakst fra matbutikken.

Anne Fremo Myhr plukker ut et par av de syv sortene og baker disse når det nærmer seg jul.

Det er ikke alltid bakingen blir vellykket, noe som kommer dyr og fugler på Hølonda i Melhus til gode.

- Dårlig smultringbaker

I går var det smultringene som sto for tur. Seinere på kvelden hang resultatet på en busk i hagen som julepynt.

- Det var en meget mislykket bakst som jeg fant ut at fuglene kunne få. Jeg er en dårlig smultringbaker, sier Fremo Myhr lattermildt til adressa.no.

- Hvordan liker nabofuglene serveringen?

- Det er kjempemye fugl her ute nå. Dette liker de, og jeg har mer som kan henges opp. Resten skal jeg spare til det blir snø og jul, så det blir fint pyntet til jul, beskriver hun.

Ikke første gang

Hun bor med utsyn til Ånøya og forteller at huset ligger i en skog med mye dyreliv.

- Det er ikke første gang jeg mislykkes med baksten, så jeg har nok forsynt dem litt før. Hvis det blir mislykket, eller jeg har gammel julebakst etter jul, så er det fint å bruke det som fuglemat.

Matpakken i hagen gjør at kjøttmeis, kråker og andre større fugler drives godt på eiendommen. Et ekorn har også tatt turen.

- Jeg synes det er artig å ha fugler rundt huset mitt, sier hun.

Heldigvis er det ofte bakingen blir vellykket også.

- Jeg har bakt nye smultringer i dag, de tror jeg blir servert inne i stuen, fastslår Fremo Myhr.