Allerede et kvarter før dørene åpner klokken seks samler de første studentene seg utenfor hovedinngangen på Handelshøyskolen i Trondheim. Når dørene åpner, er de blitt 25 som står klare for å komme inn i skolebygningen, skynde seg opp trappene og finne et grupperom. Slik skaffer de seg en arbeidsplass for resten av dagen.

Dette er situasjonen i nybygget til Handelshøyskolen hver eneste dag i eksamensperioden i november og desember.

Så er det frokost

Når de har funnet seg plass på et rom, og plassert pc og skolebøker på bordet, senker de skuldrene. Da har de ikke lenger så dårlig tid, og det er tid for kaffe og mat fra automaten før arbeidsdagen kan begynne.

– Jeg står opp kvart over fem for å få meg en arbeidsplass, sier Erik Johansen. Han er en av dem som kom aller først.

Les også: - Det ble bedre enn jeg hadde trodd

Lesesal i åpent landskap

Alternativet til å komme klokken seks, er lesesalplasser i det åpne landskapet ved kantina. Nå i eksamensperioden er det også satt ut ekstra bord og stoler i det åpne fellesarealet midt i bygget. Men det syns studentene Adresseavisen snakker med, er for bråkete.

– Her må vi bruke headset for å greie å konsentrere oss, sier Martin Grimm Strømme. Han er leder i studentforeningen på Handelshøyskolen, og selv en av de mange bachelorstudentene som står i kø for å få en plass på grupperom. Han forteller at Studentforeningen tok opp behovet for stille lesesalplasser og grupperom under byggingen av det splitter nye bygget på Elgeseter i Trondheim.

Les også: «Noen har tatt oppdraget med å ruste opp Elgeseter litt vel bokstavelig»

– Grupperommene har dør som kan lukkes, og det er bare der det er helt stille, sier Strømme.

Tom femte etasje

– Nå har vi i overkant av 20 grupperom til bruk for de 900 bachelorstudentene. Det er for lite, og gjør at folk må stå opp kvart over fem for å få seg en skikkelig arbeidsplass. Strømme viser til at femte etasje står tom.

– Der burde det være lesesalplasser, sier han.

Les også: Fra Bergen for å studere økonomi

Rektor vil ha bookingssystem

Rektor Helge Klungland ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (Hist) sier han er klar over at det kan være en utfordring med nok arbeidsplasser i eksamensperiodene. Da Adresseavisen ringte, var han ikke klar over at det var kø for å få arbeidsplass allerede klokken seks om morgenen. Men etter å ha sjekket forteller han at studentene på Handelshøyskolen kommer tidlig for å sikre seg plass på grupperom.

– Det håper jeg å løse med å innføre et bookingssystem for grupperommene slik at studentene kan bestillerom den tiden de trenger det. Klungland forteller at de andre avdelingene til Hist har et slikt bookingssystem. I tillegg åpner de undervisningsrom slik at studentene kan sitte der og lese i eksamensperioden.

– Når vi i januar innfører bookingsystem for grupperommene, blir det forutsigbart for alle, sier rektor Klungland.

Les også: Slik blir det nye HiST-bygget på Kalvskinnet

Studentene som er på plass klokken seks, vil derimot ikke ha noe bookingsystem. De mener det eneste rettferdige er at de som kommer først, får rommet.

Underdirektør Christian Brødreskift for personaladminustrasjon og organisasjonsutvikling ved Hist sier han er ydmyk på at det er er for få lesesalplasser to perioder i året, og det er i eksamensperiodene i mai-juni og i november-desember. Men resten av året er det ikke samme presset for å få seg en arbeidsplass. Han mener det gjelder alle avdelingene til Hist.

Ledig femte etasje

– Handelshøyskolestudentene har et godt lesemønster. De er mye på campus og jobber mye i grupper, sier han.

Spørsmålet om bruk av den ledige femte etasje skal behandles i høyskolestyret fredag.

– Tidligere er det vedtatt at etasjen skal leies ut, men nå skal det behandles på nytt, sier Brødreskift. –Problemet er bare at hvis vi møblerer for lesesal, er det vanskelig å få endret det etterpå.

Foto: Jonas Bjørkli
Plassen er sikret, og nå kan Erik Johansen (t.v.), Martin Grimm Strømme og Erik Jonsson slappe av, ta seg en kaffe og litt frokost. Foto: Jonas Bjørkli
Rektor Helge Klungland, Hist. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen