Det var i forbindelse med at reineiere skulle forflytte en reinsflokk at et passasjertog kjørte ned flere rein i flokken på Harborg, to mil nord for Røros, ved 16-tiden fredag.

Reinene skulle forflyttes østover fra områder vest for toglinja.

- Jeg sto og så på at toget kom. Det hele var tragisk. Reinsflokken skulle bare forflytte seg ti meter til, så hadde alle vært over toglinja, sier reinseier Magne Haugom.

- Først ble jeg sjokkert, jeg følte på en maktesløshet. Så kom sinnet etterpå, legger han til.

Også en annen reinseier, Inge Even Danielsen, er opprørt.

- Jeg så det ikke, men jeg hørte smellet, sier han.

Følg adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Instagram

- Jernbaneverket var varslet

De opplyser at det var mellom 550 til 600 rein som skulle forflyttes. Etter at passasjertoget dundret gjennom reinsflokken har de funnet åtte døde rein.

- Men det er nok fare for at flere er skadd. Det har vi ikke mulighet å undersøke før i morgen, sier Danielsen.

Både Haugom og Danielsen forteller at de varslet Jernbaneverket.

- Det som er trist i det hele er at Jerbaneverket viste at vi skulle komme. Jeg kan ikke fatte og begripe at toget ikke reduserte hastigheten, sier Haugom.

- Ble ikke varslet i tide

Han forteller at han varslet et par timer før de krysset jernbanen, mens Danielsen hevder han var i kontakt med Jernbaneverket flere ganger fredag.

- Det var meningen at vi skulle forsøke å passere mellom klokken 13 og 16, når det ikke kjører tog. Samtidig så ble det sagt fra at det kunne bli noe senere, sier Danielsen.

Jernbaneverket bekrefter at de ble varslet, men har en annen opplevelse av saken.

- Det er noe uklart hvor godt vi ble varslet, fordi vi i utgangspunktet ble fortalt at forflyttingen skulle skje lørdag, og at de skulle gi nærmere beskjed hvis forflyttingen skulle skje på et annet tidspunkt, sier pressevakt Thor Erik Skarpen i Jernbaneverket.

- Så fikk vi beskjed om at de skulle flytte reinsflokken fredag, men vi fikk ikke varslingen i tide. Når den kom var det for sent. Dermed fikk vi ikke varslet toget i tide, legger han til.