- Det vil være et klenodium av stor betydning for kommunen som kommer hjem, sier Olav Sigurd Kvaale om den gamle stavkirkeimitiasjonen fra Orkanger som inntil nå har levd et over hundre år langt liv i USA.

Kvaale og søskenbarnet Sigrid Stenset er begge barnebarn av Peder O. Kvaale, mannen som sto for utskjæringene på bygnignen. I høst fikk de se bestefarens arbeider, og ideen om å hente stavkirka tilbake til Orkdal oppsto.

Følg adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Instagram her

Begeistret ordfører

Ordfører i Orkdal, Gunnar Hoff Lysholm, fikk prosjektet «Heimatt» presentert i formannskapet onsdag, og er heltent på prosjektet.

- Dette er en strålende idé, et praktfullt prosjekt å få til i Orkdal, sier ordføreren. Han understreker at saken ikke er behandlet politisk ennå, men forteller at flere tok til orde i formannskapet onsdag, med varm støtte for kirkas hjemvendelse.

- Jeg er kjempemotivert for å få til dette, og jeg er overbevist om at det vil bli en unison stemning for prosjektet, både blant politikerne og i Orkdal ellers. Jeg er ikke noe engstelig for at dette ikke skal gå i orden.

Lang amerikansk reise

Den 121 år gamle stavkirka ble opprinnelig bygget i 1893, ved Strandheim Brug på Orkanger, for å sendes til verdensutstillingen i Chicago. Der ble den montert av orkdalinger før den ble en del av paviljongen Norge på utstillingen.

Etter utstillingen ble kirkebygget først solgt til en amerikansk kakse som plasserte det ved Lake Geneva i Wisconsin og brukte det som landsted. Deretter var det tyggegummikongen Wrigley som kjøpte den flotte bygningen.

Little Norway

I 1935 kjøpte den amerikanske forretningsmannen Isak Dahle, som hadde norske aner, et gårdsbruk i Wisconsin, bygget opp av en emigrert nordmann. Dahle hadde vært i Norge og latt seg sjarmere av den gamle norske byggeskikken. Han ga sitt nye gårdsbruk navnet Little Norway, og fikk også stavkirka fraktet dit.

80 års storhetstid

I nærmere 80 år var Little Norway et sted hvor amerikanerne kom for å lære om norsk utvandrerhistorie, norske tradisjoner og norsk håndverk. Men etter sviktende besøk ble sommeren 2012 siste sesong og Little Norway ble stengt for godt.

Dagens eier, Scott Winner, har siden stengingen solgt unna mange av antikvitetene fra Little Norway, men kirka har han ikke fått solgt. Han er begeistret for ideen om å frakte den tilbake til stedet der den ble bygget.

Seks millioner

Et foreløpig anslag viser at prosjektgruppa må skaffe omtrent seks millioner kroner for å finansiere kjøpet av kirka, demontering, transport og gjenoppbygging på egnet tomt i Orkdal. Ordfører Lysholm er ikke avskrekket av prisen.

- Dette skal vi få til. Prosjektgruppa har forhandlet seg frem til en gunstig pris, så dette stiller vi oss bak. Med denne bygningen kan vi dokumentere Orkdals stolte industrielle fortid. I tillegg er kvaliteten og historien rundt kirka såpass spesiell at folk vil oppsøke dette som en attraksjon. Det vil få stor verdi for kommunen og for Orkanger som by, sier Lysholm.

Helter fra Orkanger

For Kvaale og Stenset ble det en spennende opplevelse å få komme til da stengte Little Norway og komme inn i kirka som bestefaren hadde utsmykket.

- Dessverre fikk jeg ikke vite om dette arbeidet før etter bestefars død. Jeg hadde sett mange orkdalsskap som han hadde dekorert, så jeg visste at han var en dyktig treskjærer. Men her hadde han brukt drageutskjæringer, det hadde jeg ikke sett av ham før. Det var utrolig spesielt, sier Kvaale.

Noe kjøp av bygningen ble ikke diskutert under besøket, det var ikke før Kvaale ble klar over at interessenter i Taiwan hadde kommet med bud på den tungsolgte kirka, at han fant ut at da var det bedre om kirka kom hjem.

«Vidunderlig romantisk»

I et brev til prosjektgruppa skriver Winner at han synes ideen om kirkas hjemreise er «vidunderlig romantisk». Han mener det ville vært en passende avslutning for den spektakulære bygningens Amerika-reise.

- Orkangerbyggen ville definitivt bli ansett som helter. Vår familie ville elsket å se dette gjennomført, skriver Winner i brevet.

Olav Sigurd Kvaale og hans søskenbarn Sigrid Stenset sammen med Scott Winner, som ennå eier den gamle kirkebygningen fra Orkdal. Foto: May Britt Kvaale
Utskjæringer på døra inn til kirka. Foto: Olav Sigurd Kvaale
Peder O. Kvaale dekorerte mange orkdalsskap med sin treskjærerkunst, men trolig var det kun på denne bygningen at han benyttet seg av dragedekor. Foto: Olav Sigurd Kvaale
Inne i kirkebygget er det også et mektig syn som møter besøkende. Foto: Olav Sigurd Kvaale