Målet er at færre elever går ut av grunnskolen med ener eller toer i matte.

– Skal norske elever bli bedre i matematikk og naturfag, må vi styrke den lokale innsatsen i den enkelte kommune og i den enkelte skole og barnehage. I budsjettet for 2015 har regjeringen derfor satt av 20 millioner kroner til å utvikle egne realfagskommuner, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Adresseavisen.

Svake og gode

Midlene skal fordeles mellom 20-35 kommuner som selv ønsker å bli en del av denne satsingen, og kommunene kan søke fra nå og frem til 1. mars.

– Jeg håper mange kommuner vil søke om å bli med på dette. Vi vil gjerne ha med ulike kommuner som gjenspeiler situasjonen for realfag i Norge. Både kommuner med svake resultater i matematikk og naturfag, og kommuner som har gode elevresultater i disse fagene, kan bli realfagskommuner, sier Røe Isaksen.

Midlene som bevilges, vil bli brukt til å følge opp de utvalgte kommunene. Prosjektperioden varer fra 2015-2019.

Scorer lavt

Matematikk er et verstingfag for mange elever, og den internasjonale Pisa-testen viser at norske elever har hatt en tilbakegang i matematikk de siste årene. Undersøkelsen viser også at Norge har mange elever på de laveste nivåene, og få elever i toppsjiktet. Eksamensresultatene fra skriftlig matematikk i 2013 viste at nesten 40 prosent av elevene fikk karakteren en eller to.

I realfagskommunene skal det nå satses på matte og naturfag helt fra barnehagen. Ekspertutvalg vil ha mer matte og naturfag i barnehagene.

– Realfagskommunene skal utvikles etter modell av danske "Science-kommuner". Målet er å stimulere til at kommunene tar et helhetlig og strategisk ansvar for å forbedre barn og unges kunnskaper i realfag. Satsingen skal gå fra barnehagen og ut grunnskolen, sier Røe Isaksen.

I Danmark ble 25 kommuner valgt ut til å delta. Resultatene viste at elevene i disse kommunene presterte bedre i naturfag enn andre kommuner etter at prosjektet var gjennomført.

Les også Adressa pluss: Sjekk kommuneresultatene på nasjonale prøver

Les også: Melhuselever til Legofinale.