- Dyra er veldig nervøse og de viser en fullstendig endret adferd. Det gjør at vi er temmelig sikre på at de har hatt bjørn etter seg.

Det sier gårdbrukerne Per Albert Sødal og Kasper Langen, etter at de sammen med kollega Rolf Harry Røkke og flere gode hjelpere klarte å fange inn de avmagrede og skremte kvigene ved Torsvollen i Brekken mandag formiddag.

Totalt endret adferd

Det var de fire siste av i alt 14 kviger som de har lett etter helt siden de ikke var å finne da hele flokken på 45 dyr skulle samles inn av sine fem eierne i henholdsvis Øyvollen og Langvika beitelag den 23. september, rett før elgjakta startet.

- I perioder har vi vært så mange som 14 mann på leting, og vi regner med at det totalt har gått med omrking 210 dagsverk, før de fire siste dyra først ble oppsporet lengst øst i Hyllingsdalen. De har totalt endret adferd, og var helt umulig å komme nærmere innpå enn 300–400 meter, forteller Sødal.

Taktikken ble derfor å legge ut fôr, slik at de sakte men sikkert fikk lokket dyrene stadig lenger vestover mot Aursunden igjen. Lørdag fikk de beskjed om at oppsitterne på Torsvollen hadde observert kvigene, og mandag formiddag ble de innfanget like ved gården.

To avlivet, én funnet død

Etter mye strev ble de fire forskremte og avmagrede kvigene buksert inn på en tilhenger og fraktet hjem til sine respektive fjøs. Den ene av dem har mistet den kalven hun var drektig med.

- To andre kviger som vi fant tidligere var så avmagret og skadet at de måtte avlives. Den ene hadde da kalvet i fjellet, og kalven er tatt vare på. En tredje kvige fant vi død i ei myr i fjellet og den blir nå hentet ned, sier Sødal.

Han legger til at de kvigene som har vært på rømmen også har også falt ut av den normale syklusen, slik at de både mister reproduksjon og melkeproduksjon.

- Av erfaring vet vi også at de dyra som har vært i kontakt med rovdyr vil være helt umulige å få ut på utmarksbeite igjen. Det er observert spor etter bjørn i området, så vi er ikke i tvil om hva som har skjedd, sier Sødal.

Lider store tap

Kasper Langen anslår at leteaksjonen totalt har kostet godt over 200 000 kroner i løpet av høsten og førjulsvinteren. I tillegg kommer tapet av de tre kvigene og en kalv. Han mener at et forsiktig anslag tilsier samlede tap godt over 300 000 kroner.

- Det er langtfra første gangen vi opplever at bjørn skaper problemer for storfe på utmarksbeitene våre, og vi synes den rovdyrpolitikken som føres gir grunn til alvorlig bekymring for fremtiden, sier Langen.

Krass kritikk av politikerne

Han mener at det ikke henger på greip, når politikerne på den ene siden oppfordrer til økt bruk og utnyttelse av utmarksressursene, mens de på den andre siden fører en rovdyrpolitikk som gjør at det blir stadig vanskeligere å slippe husdyr på utmarkesbeite, særlig i grenseområdene mot Sverige.

- Rovdyrsituasjonen går på dyrevelferden løs, ikke bare for sau, men i høy grad også for storfe. Situasjonen fører til at vi påtvinges bruk av store ressurser både i form av penger og tid for å begrense rovdyrtap. Til overmål er det også slik at politikerne overlater problemene med en viss begrensning av rovdyrbestanden til oss selv gjennom lisensjakt, sier Kasper Langen.

Nervøse: Per Albert Sødal er sikker på at de nervøse kvigene har vært i kontakt med bjørn mens de har vært på rømmen i nesten tre måneder. Foto: GEIR TØNSET
Store tap: Kasper Langen (f.v.), Per Albert Sødal og Rolf Harry Røkke regner med at de samlede utgiftene for å finne kvigene alene beløper seg til godt over 200 000 kroner. I tillegg kommer tap av tre kviger, tapt reproduksjon og produksjonstap på melk for store beløp. Foto: GEIR TØNSET
Hjemtransport: Takker være utlegging av fôr klarte bøndene å fange inn de fire siste kvigene da de dukket opp ved fôringsplassen på Torsvollen mandag. Foto: GEIR TØNSET