Flere av naboene til Ørland hovedflystasjon har gått til visuelt motangrep mot flystøyen. På veien ut til Uthaug blinker det fra vinduer, tak og vegger. Aller mest blinker det fra huset til Lydia og sønnen Geir Ekseth.

Har du bilder av et spesielt julehus? Send bilde til webred@adresseavisen.no eller bruk emneknagg #adressa i sosiale medier.

Full amerikansk pakke

- Jeg elsker å lage dekorasjoner og pynte i huset, og aller mest til jul, sier Lydia, som nettopp har tatt ned halloween-pynten.

Med bakgrunn fra Mellom-Amerika og USA blir det helamerikansk jul i år også. Det betyr full pakke med glitrende lys både ute og inne.

Foran garasjen svaier en tre meter høy snømann i vindkastene, mens en blinkende julenisse sørger for at hagen også får sitt. På andre siden av veien har naboen tatt opp kampen om å ha Ørlandets mest julete hus.

Karnevalsdronning

- Det er vel litt typisk amerikansk selv om vi hadde litt mindre julepynt da jeg bodde i USA, sier Lydia. Hun er for øvrig vant til glitter og stas fra en ungdomskarriere som karnevalsdronning på Trinidad.

Folk stopper ofte utenfor for å ta bilder av huset. Ja, selv om noen av naboene kanskje synes det er i meste laget, synes de også det er litt artig, tror Lydia.

Det gamle «tempelet» til Frelsesarmeen er for lengst gjort om til privatbolig. Og for gamle ørlendinger fremstår forvandlingen til det verdslige lystempelet som ganske stor.

Krever sin montør

Sønnen Geir jobber som montør i det lokale kraftlaget. Det var nærmest en nødvendighet for å holde orden på et virvar av ledninger og kontakter.

- Jeg vet ikke om vi er kraftlagets beste kunde i øyeblikket, men det går ikke med så mye strøm. Alle lysene er ledlys og bruker ikke så mye strøm, mener Geir.

Heller ikke Lydia har oversikt over hvor mange lyspærer hun har satt opp. Men pyntingen har tatt tid.

En måneds jobb

– Geir har sørget for klatringen. Selv har jeg brukt en måned på å gjøre klart til jul. Jeg er usikker på om Geir liker det, men han gjør det for meg, smiler Lydia.

Jo da, sønnen synes det er helt greit. Og det er moren som stort sett har bekostet moroa. Hun flyttet tilbake til Norge fra Belgia, og bilen har stort sett vært fylt opp med kontinental julepynt på vei nordover. Et glitrende juletre med reinsdyr i glass kostet alene 8000 kroner.

- Jeg har ikke oversikt på hvor mye vi har brukt på julepynten, men det er mange tusen kroner. Jeg har stor glede av dette, og det er verdt pengene, sier Lydia.

Er dette årets mest julepyntede hus. Lydia og Geir Ekseth har i alle fall gjort et solid forsøk. Foto: DAN ÅGREN
Naboen til Ekseth har latt seg inspirere. Foto: DAN ÅGREN
Litt julesteming også for renholdsverket når de møter dette under arbeid. Foto: DAN ÅGREN
Det lyser godt i vintermørket. Om dagen er lyset slått av for å spare strøm Foto: DAN ÅGREN
Det holder ikke med en julestjerne i vinduet her nei. Foto: DAN ÅGREN