Skatteetaten har kontrollert 52 restauranter i Trøndelag. 22 av virksomhetene hadde feil eller mangler i personallistene som førte til gebyr. Til sammen var det 80 personer som ikke var ført opp i listene. Det skriver Skatteetaten i en pressemelding.

- Vi er både overrasket og skuffet. Mange restauranter har fortsatt ikke fått på plass rutiner for å følge regelverket. Når ansatte ikke er ført opp i personallistene muliggjør det svart arbeid, sier Trude Vollheim Webb, regiondirektør ved Skatt Midt-Norge.

Vil hindre svart arbeid

Fra og med 2014 er serveringssteder pålagt å føre lister over alt personell som er på jobb til enhver tid. Dette er et verktøy i arbeidet med å hindre svart arbeid og arbeidsmarkedskriminalitet.

I løpet av to kvelder i november gjennomførte Skatteetaten, i samarbeid med Skatteoppkreverne, NAV og enkelte steder politiet, 82 personallistekontroller ved utvalgte restauranter i Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal. Omtrent halvparten ble gjennomført i Trondheim, resten i Ålesund, Molde, Kristiansund, Namsos og Stjørdal.

– Vi virker kanskje strenge og rigide på dette området, men det er for å gi rettferdige konkurransevilkår til alle i bransjen. Vi må håndheve regelverket slik at de som driver useriøst ikke skal kunne komme med unnskyldninger om forglemmelser og misforståelser. Virksomheter hvor vi finner feil må regne med nytt besøk av oss i nær fremtid, sier Webb.

Valgte julebordsesongen

Kommunikasjonsrådgiver ved Skatt Midt-Norge, Linn Herredsvela, forteller til adressa.no at aksjonen ble gjennomført i en av de travleste julebordshelgene fordi da er det ekstra bemanning hos mange restauranter.

- Vi vet av erfaring at det kan bli en del feil i personallistene rundt denne tiden. Men dette regelverket skal følges uansett på året, sier hun.

Utvalget av restauranter er helt tilfeldig. I Trondheim ble omtrent alle restauranter som driver med julebord undersøkt med tanke på personallister ifølge Herredsvela.

Skatteetaten kan gi restauranten et overtredelsesgebyr på ti rettsgebyr som utgjør 860 kroner hver. Ved gjentatte overtredelser innen tolv måneder fra forrige ileggelse av gebyr, skal gebyret utgjøre 20 rettsgebyr, det vil si 17 200 kroner.

I tillegg kan det ilegges et gebyr på to rettsgebyr (1720 kroner) per person som er i arbeid, men som ikke er registrert i personallista på kontrolltidspunktet.

- I Trondheim ble det utstedt gebyr til 15 virksomheter. Til sammen ble det gitt gebyrer på nesten 167 000 kroner, opplyser Herredsvela.