Reidar Skaget og Frode Haugen eier sammen båtutsyrsbutikken Alfo som brant ned til grunnen på Fillan kai på Hitra  i går kveld.

I går gledet de seg til et festlig lag på Hopsjøbrygga sammen med gode venner, da de fikk en telefon om at butikken deres stod i brann.

- Vi stod på farten da vi fikk en telefonoppringning. Da var det bare å snu og dra ned til butikken, forteller Skaget til adressa.no.

- Alt er tapt

Det var et uvirkelig syn som møtte han og kollegaen: Butikken var overtent og stod i full fyr. Trøsten var at de visste at ingen befant seg inne i bygningen.

- Det var et trist syn. Det var ingenting vi selv kunne gjøre der, og politi, brannvesen og redningsskøyta var i full sving. Det gikk ikke opp for meg før i dag hva som hadde skjedd. Nå er alt utbrent og nedbrent. Alt er tapt. Det er kun forkullede rester igjen, fastslår Skaget.

Det er ti år siden de startet opp butikken, som selger båtutstyr, fiskeutsyr, verktøy og arbeidsklær. De driver også et båtverksted.

Se video: Her står butikken på Hitra i full fyr

Store verdier

- Hvor store verdier gikk tapt?

- Vi har en registrert varebeholdning tett oppunder fem millioner kroner. I tillegg kommer de matrielle skadene på huset som vi har en langtidskontrakt på å leie. Det er store verdier som har gått tapt, konstaterer Skaget, men legger til:

- Heldigvis var forsikringene i orden, også avbruddsforsikringen.

Årsaken til brannen er fremdeles ukjent.

- Jeg vil ikke spekulere i årsak. Det får de som kan dette gjøre. Det eneste som synes klart, er at brannen startet høyt oppe i bygningen, sannsynligvis i tredje etasje.

Vil raskt igang

Det befant seg også endel brannfarlig materiale i bygget, som olje, maling og kunstgjødsel.

- Ikke noe av dette stod oppe i tredje etasje, der er det kun to sikringsskap, forteller Skaget.

- Hva tenker du om framtida?

- Jeg håper huseier klarer å bygge opp et nytt hus så snart som mulig. Vi vil gjerne komme igang igjen raskt. Huseier har allerede spurt om jeg er interessert i å fortsette, og det har jeg sagt ja til. Det hadde vært genialt hvis butikken hadde vært oppe og stått igjen til påske. Det er mange som har båter her ute som er avhengige av oss også, sier Skaget.