- Vi ser at det det er litt uvanlig med en hytte på 11,5 kvadratmeter, men det er utrolig hyggelig, sier Anne Lise Bjerkan.

Se bildene av hytta i bildekarusellen øverst!

Forbedring fra forrige «hytte»

Det var for syv år siden at hun og Bendik Manum bestemte seg for å bygge en hytte i Trollheimen i Meldal kommune. Arkitektparet hadde inntil da lagt hytteferien sammen med sine barn – som nå er 12 og 16 år - i en liten tømmerkoie i Telemark.

- Bendik satte den i stand da han var 18 år, og vi var ofte der da barna var mindre. Men Vest-Telemark er veldig langt fra Trondheim. Vi ville ha noe større, og den hytta her er jo en forbedring på alle måter, sier hun.

Praktisk og unikt

Så dermed startet planleggingen av en lignende hytte her i Trøndelag. Ettersom begge er arkitekter ble tegningen av hytta laget i fellesskap, og hver minste detalj er nøye planlagt.  Etter flere timer på tegnebordet fremstår hytta - som er uten solcellepanel og strøm - både idyllisk, praktisk og ikke minst unik.

Innenfor veggene av tømmer finner vi ett oppholdsrom på 11,5 kvadratmeter som med to køyesenger, dobbeltseng, spisebord med stoler, samt en sittebenk som kan være gjesteseng. «Kjøkkenet» er i samme rom, sammen med et heisbart stativ for tørking av klær i varmen oppunder taket.

Følg adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Instagram her

Bad i vindfang

I tillegg har hytta et vindfang på seks kvadratmeter hvor man kan ta av seg sekker og våte turklær før man går inn i hytta.

- Vindfanget er utrolig praktisk. Vi hadde sikkert klart oss uten, men det hadde nok vært flere ting å irritere seg over da, smiler Bjerkan, som må hente ved og gå på do i et lite uthus ved hytta. Vann må hentes i bekken.

Hun innrømmer at hun savner et litt bedre sted for et badeaktig rom, men selve størrelsen har hun aldri sett på som noe problem. Under dobbeltsenga har hvert enkelt familiemedlem skuff til egne saker.

Må innrette seg

- Det er mange som bor i både campingvogn og i båt, og det er jo bare å innrette seg. Er man på hytta er det gjerne for å være ute på tur før man går inn for å kose seg. Det er utrolig praktisk å være der, sier hun.

- Hva er den største utfordringen?

- Ingen spesielle. Men vi må ha et sceneskifte når kvelden kommer. Fram med dynene, å gjøre om sitteplassene til senger, og tilbake igjen etter kaffen neste morgen. Vi må holde orden på ting, men det går greit det.

Begrenset privatliv

Og legger til at den som står opp først om morgenen fyrer i vedovnen, og lager kaffe og kakao i den lille kjøkkenkroken. På kvelden er det ofte spill som står på planen, og skulle man kjede seg, eller bare ha litt privatliv, kryper man opp i senga oppunder taket.

- Men for privat kan man vel ikke bli?

- Nei, det blir litt begrenset, humrer hun.

Plukket mose selv

Materialene til den laftede trehytta er furu fra Materialbanken i Vingelen, vinduene er fra Buvika, og taket er tekket med brukt skifer fra Røros. Mosen som tetter mellom tømmeret er plukket i Bymarka.

Det ble noen bæreposer for å si det sånn.

- Til sammen kostet hytta vel 200.000 kroner. Vi har brukt materialer som koster litt mer, og varer lenger. Alt innendørs har Bendik selv snekret, slik at det ikke er en eneste stolpe i veien. Det er tenkt ut til minste detalj. Hadde vi kjøpt ferdige ting i møbelbutikk kunne vi ikke utnyttet plassen så bra, sier hun.

Nyttårshelga på hytta

Med anskaffelsen av en 4,5 kvadratmeter flyttbar skogsbrakke med plass til to personer er muligheten større for at barna også kan ta med seg overnattingsgjester. For det er ikke like enkelt å få med 16-åringen på hyttetur nå som før.

Men det blir en tur i denne høytiden også, selv om julaften ble feiret i Trondheim.

- Vi tar en tur etter nyttårsaften, og blir to-tre dager. Det er i alle fall snøsikkert der oppe, så det blir fint med noen fjellskiturer, sier hun, og legger til at det er en skitur på cirka 20 minutter fra vei til hytte på vinterstid.

Blitt bevisste

- Hva tenker ungene da den tiden kommer for å overta?

- Det vet man aldri, og det vil sikkert komme perioder hvor det er uaktuelt for dem å være der. Men jeg tror dem har lært en del ting, og blitt bevisst på hvordan ting virker. Alt blir tydelig hvis man ikke vasker opp sin egen kopp eller henter ved, sier hun

- Har dere noen gang angret på at dere bygget så liten hytte?

- Nei det har vi ikke. Vi har tanker om å utvide med en badstu en gang, men vi får se.

Etter endt skitur er det godt å slappe av med tegneserie. - Skulle man kjede seg, eller bare ha litt privatliv, kryper man opp i senga oppunder taket, sier Anne Lise Bjerkan. Foto: Bendik Manum
Stilig, nøkternt og koselig. Etter nyttår tar familen turen til hytta igjen. Foto: Bendik Manum