- Det skal svi på pungen å la mobbingen fortsette, sier han.

Sivert Bjørnstad sitter i utdanningskomiteen for Fremskrittspartiet. Når krever han tiltak som får slutt på mobbingen i norske skoler.Tirsdag går han på Stortingets talerstol og krever svar fra kunnskapsministeren.

- Mobbing har vært et viktig tema i høstens politiske debatt, og var også et viktig tema i årets nyttårstaler. Nå må vi handle, sier Bjørnstad.

Ris bak speilet

- Skal vi få bukt med mobbingen må det være noen ris bak speilet, både for kommunene som skoleeier, men også for den enkelte rektor. Hadde det vært en hvilken som helst annen lov enn Opplæringsloven som hadde blitt brutt så systematisk og i så stort omfang, hadde det blitt ramaskrik og krav om ytterligere sanksjoner – det skjer i liten grad i denne saken. Det handler til syvende og sist om ansvar og det å ansvarliggjøre menneskene som både mobber, og de som lar det skje, selv om det selvsagt ikke er bevisst.

Bjørnstad vil også ha skoleledere på åremål, slik at man kan måle om lederens resultater er gode nok og eventuelt gjøre noe med det.

- I tillegg bør fylkesmannens tilsynsvirksomhet i større grad vektlegge det psykososiale miljøet, mener han.

Gruer seg til skolen

Elevundersøkelsen fra 2013 viser at 4,2 prosent av elevene blir mobbet 2–3 ganger i måneden eller oftere.

- Hver dag gruer altfor mange elever seg til å gå på skolen. Den siste tiden har vi fått en rekke eksempler på svært alvorlige mobbesaker, hvor elever har vært utsatt for systematisk mobbing over lang tid. Selv om skoleledelsen har kjent til mobbingen, har ikke elevene blitt fulgt opp av skoleledelsen på en forsvarlig måte. Dette tyder på at det er en systemsvikt i norsk skole. Det er skoleeier som er ansvarlig for å bekjempe mobbing, som i det daglige er nærmest elevene og som har størst mulighet for å gripe inn mot mobbing. Skoleeier, skoleledere, KS og arbeidstakerorganisasjonene har et særlig ansvar for å iverksette tiltak for å stanse mobbingen, sier Bjørnstad, som vil ha svar fra kunnskapsministeren på hvordan han vil sikre at disse ivaretar elevenes rett til et mobbefritt skolemiljø

Det er ikke lenge til forslaget om at mobberen må bytte skole skal opp i Stortinget. Nå håper Bjørnstad at Stortinget også kan ta stilling til flere av hans egne forslag.

- Jeg forventer at det kommer noe konkret ut av dette, sier han.

– Sivert Bjørnstad vil også ha skoleledere på åremål slik at de kan fjernes fra stilingen dersom de ikke gjør nok for å bekjempe mobbingen. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN