Utlendingsdirektoratet (UDI) bekreftet i dag at mulla Krekar skal plasseres på Jarlen asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne.

Hemne-ordfører Ståle Vaag (Ap) sier han kun fikk et hint fra det lokale lensmannskontoret om at mulla Krekar kunne havne i Hemne, men fikk ingen egen beskjed fra sentrale myndigheter om at den tidligere geriljalederen vil bli tvangsbosatt på Kyrksæterøra.

– Jeg må si jeg ble veldig overrasket. Jeg hadde trodd at både sentrale myndigheter og de som har vedtatt at han skal til Hemne ville orientert oss på et tidligere stadium, og jeg har faktisk fortsatt ikke fått vite noe fra sentrale myndigheter.

– Hva har du fått vite?

– Bare det som alle nå vet. At han blir tvangsflyttet til Hemne, med meldeplikt og alt det medfører. Og at det er Hemne som blir hans nye bostedskommune.

– Har du fått vite det via offisielle kanaler, eller gjennom media?

– Nå i ettertid har jeg fått vite det via offisielle kanaler, men i starten satt jeg og ventet på en pressemelding eller en beskjed om dette ble en realitet. Men det kunne kommet mye, mye tidligere, slik at vi hadde vært litt forberedt.

– Hva tror du folk i Hemne tenker om dette?

– For det første tror jeg de er veldig overrasket. I tillegg er de nok spente og usikre på hva dette vil bety for vårt lille lokalsamfunn på Kyrksæterøra. Vi er knapt litt over 4000 innbyggere, en fantastisk kommune, men det er en spesiell person som kommer til Hemne, hvis han kommer. Jeg forventer derfor at sikkerhet og gode opplysninger og dialog med Hemne-samfunnet vil være av en slik art at hemnværinger vil føle seg trygge selv om mulla Krekar bor der.

Får meldeplikt

Ifølge en pressemelding fra Oslo politidistrikt må mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som er det fulle og hele navnet, melde seg for lokalt politi tre ganger uken. I meldingen heter det at han pålegges å bo på Jarlen mottakssenter, og til enhver tid holde seg innenfor Hemne kommunes grense. Vedtaket gjelder fra 25.1. – foreløpig ut 2015.

Ifølge pressemeldingen utgjør Krekar en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, og ifølge politiet er pålegget om meldeplikt og bestemt oppholdssted nødvendig og ikke uforholdsmessig.

– Hva har du fått vite om sikkerheten rundt Krekar?

– Nei, jeg har ikke fått vite noe ennå, og det syns jeg er sterkt beklagelig. Men jeg fordrer at vårt lille, lokale lensmannskontor får den hjelpen de trenger, og at Hero mottak også får den hjelpen de trenger. Og at vi som kommune får den hjelpen vi har behov for i en slik type sak.

– Krekars advokat Brynjar Meling har sagt at han vil ta dette vedtaket til tingretten. Vil dere utfordre vedtaket?

– Nei, hvis storsamfunnet er livredde for å ha ham i Oslo, og de ikke vil ta dette samfunnsansvaret, så får vi i lille Hemne ta det ansvaret og det tror jeg skal gå veldig bra.

– Forventer nok sikkerhet

– Er du redd for at det skal komme andre personer til Hemne, som er i Krekars miljø, og som ønsker å være nær ham?

– Nei, det har jeg ikke tenkt noe over. Jeg regner med at de som skal ta hånd om dette, i tilfelle vil sette inn de tiltak som må settes inn.

– Hvilken sikkerhet forventer du at blir satt inn rundt Krekar?

– Jeg forventer at det blir iverksatt nok sikkerhet, men hva det innebærer vet jeg ikke. Han skal få operere i Hemne-samfunnet hvis han kommer hit, og når nyheten har sunket inn så tror jeg han vil bli en del av det ellers eksotiske miljøet som er på Kyrksæterøra.

– Men syns du det er greit at han skal få bevege seg fritt i Hemme, uten at noen passer på ham?

– Ja, i utgangspunktet er han en fri mann, og jeg er ikke redd for at det skal skje noe rundt ham. Men jeg forventer at det blir et ekstra fokus på hans person, og at man holder ekstra øye med ham. Det regner jeg med vil være tilfelle.

Tajik savner lokal involvering i Krekar-saken

Hadia Tajik (Ap) er overrasket over at lensmann og ordfører først fikk vite om Krekar-plasseringen i Kyrksæterøra gjennom mediene.

– Når mulla Krekar nå sendes til Kyrksæterøra, forutsetter vi at Hemne kommune settes i stand til å ivareta eventuelle sikkerhetsutfordringer dette måtte medføre lokalt, sier Tajik i en epost til NTB.

Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson er kritisk til manglende lokal involvering.

– Det er svært overraskende at lensmannen og ordføreren i kommunen først fikk vite om beslutningen gjennom mediene. Vi mener de burde vært informert og involvert på et tidligere tidspunkt, sier Tajik.

Hun legger til at Ap registrerer at Fremskrittspartiet ikke har lyktes med å få sendt Krekar ut av landet, men at hun regner med at regjeringen fortsetter dette arbeidet «selv om han med flyttingen ikke lenger vil være en synlig del av det bybildet regjeringen selv beveger seg i»