22 orgelstemmer fra Skottland, hver bestående av omtrent 50 piper, har vært lagret i Melhus i påvente av montering.

Onsdag kveld hadde Melhus kirkelige fellesråd og Melhus menighetsråd invitert til åpent informasjonsmøte om orgelet.

Professor og orgelkonsulent Bjørn Andor Drage kom fra Bodø og representanter for orgelbyggerfirmaet Orgelbau Kuhn AG kom for å svare på spørsmål.

De to representantene fra orgelfirmaet hadde kommet fra Sveits for å signere kontrakten og for å ta mål av orgel og piper. Nå ble det ingen kontraktsignering.

Søkk vekk

Men da ekspertene gikk for å se på pipene i forkant av møtet, viste det seg at de aller fleste pipene rett og slett var borte.

- Jeg kan tenke meg at de ble veldig overrasket av synet. Det gjelder nok også de fremmøtte da de ble møtt med beskjeden om at møtet ikke ble noe av fordi pipene var forsvunnet, sier kirkeverge Kurt Rylandsholm.

- Det som er faktum er at vi har lagret en del stemmer oppå et galleri. I dag hadde vi orgelkonsulenter på befaring og da ble det oppdaget at særs mange piper er borte, sier han.

Krimteknikere på plass

Rylandsholm varslet politiet som sendte krimteknikere til stedet onsdag kveld. Krimvakta bekrefter overfor adressa.no at de har mottatt henvendelsen, og at de på bakgrunn av de store verdiene, sendte teknikere til Melhus kirke umiddelbart.

Det er ikke klart om det er tegn til innbrudd på stedet, men Rylandsholm ønsker ikke å spekulere i om det kan ha vært noen med nøkkel som kan ha vært involvert i tyveriet.

- Jeg avventer hva politiet sier og kommer frem til, og etterlater til dem å etterforske hva som kan ligge bak. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere noe, sier kirkevergen.

- Det jeg kan si er jo at dette er fryktelig trist for menigheten. Vi hadde kommet langt i prosessen med det nye orgelet, og nå må jo alt fryses, sier han.

Det er ukjent om det var synlige tegn til innbrudd i kirka. Foto: Richard Sagen