- Jeg vil være forsiktig med å spekulere i hva som kan være motivet bak dette, men det er jo litt spesielt når pipene har ligget på galleriet i flere år, uten å bli flyttet, og så skjer dette natta før kontrakten skal skrives.

Fellesrådsleder i Melhus menighet, Asbjørn Buklev, uttaler til adressa.no at hele saken med de forsvunne orgelpipene minner mest om et romanmanus.

Betrodde personer

Foreløpig viser ikke etterforskningen tegn til innbrudd på kirken. Dermed er det nærliggende å tro at det er betrodde personer med tilgang på nøkkel til kirkebygget som har utført det som kan ligne på en sabotasjehandling.

- Jeg er verken etterforsker eller noe annet, men jeg kan ikke forstå annet enn at for å komme seg inn uten å bryte opp døra, må man ha nøkkel, fastslår fellesrådslederen.

- Jeg skal ikke si at det har ført til en utrygghet, men det er ingen artig situasjon at slikt skjer. Hele prosessen har vært betent, med harde motsetninger. Dette er ikke med på å reparere noe, sier Buklev.

Samtidig understreker han at det ikke foretas noen form for privatetterforskning for å finne ut hvem som har hatt tilgang på nøkkel.

- Nei, vi avventer politiets etterforskning.

Konfliktfylt historie

Fellesrådslederen forteller om en lang og vanskelig vei mot kjøpet av nytt orgel til Melhus kirke.

En aksjonskomité med sterke stemmer har vært sterkt imot innkjøpet av orgel fra Orgelbau Kuhn Sveits, og har i stedet ønsket et orgel fra en svensk leverandør.

- Fellesrådet og menighetsrådet fikk en anbefaling og en innstilling fra den konsulenten som var innleid for å vurdere saken, og gikk enstemmig inn for dette alternativet. Det har aksjonskomiteen ikke akseptert. Nå hadde vi håpet at gårsdagens møte og kontraktsskriving kunne sette en sluttstrek for det hele. Det ble det jo ikke noe av, sier Buklev.

Ny anbudsrunde

Orgelkonsulent Bjørn Andor Drage hadde kommet til Melhus fra Bodø for en befaring av de brukte pipene fra Skottland. Da det ble oppdaget at de var forsvunnet, dro han tilbake til Bodø. Nå ønsker fellesrådet å hente ham til Melhus igjen.

- Noen kontrakt med orgelmontørene kan ikke underskrives før vi får sjekket om pipene er skadet, eventuelt hvor mange som er skadet, sier Buklev.

I anbudspapirene står det at de brukte pipene fra Skottland skal brukes i det nye orgelet fra Sveits. Dersom det ikke er mulig, må det innhentes tilbud på et orgel med helt nye piper, hvilket gir helt andre økonomiske forutsetninger.

- I verste fall må vi kjøre i gang en helt ny anbudsrunde. Jeg vil ikke foregripe hvordan vi eventuelt må løse det økonomisk. Da blir det en helt annen pris med helt nye økonomiske bevilgninger som må til.

Måtte vært to personer

Ennå har ikke politiets etterforskningsteam frigitt rommet der pipene befinner seg, dermed har Buklev ingen kunnskap om hvor store skader som eventuelt har oppstått i flytteprosessen av de skjøre gjenstandene.

- Pipene består av tinn og annen legering og er lett å ødelegge. Det kan jo ikke ha vært lett å frakte dem opp spiraltrappa til tårnet, sier han.

Buklev har fått det inntrykket fra både orgelkonsulenten og andre, at det krever minst to personer å gjennomføre jobben med å flytte pipene fra galleriet til tårnet.

- De sto i stativ og de stativene alene veier 40–50 kilo, så dem er det ikke bare å ta under armen og bære med seg, forklarer han.

Det skal være klart at flyttingen, eller gjemmingen, av pipene har skjedd i løpet av døgnet før møtet på onsdag. Tirsdag var det begravelse i kirka, og da var pipene på plass i galleriet. Dermed har gjerningspersonene hatt forholdsvis kort tid på seg til å flytte de rundt tusen pipene.

Opprettholder anmeldelsen

Selv om saken nå ikke lenger gjelder tyveri, ønsker Buklev at saken fortsatt skal ligge i politiets hender.

- Dette er en alvorlig sak, selv om det kan høres humoristisk ut når pipene nå er funnet i kirka. Om det er grunnlag for å opprettholde anmeldelsen vil tiden vise, men dette er en såpass alvorlig sak for oss i menighetsrådet og fellesrådet at vi har ikke lyst til å slippe den biten umiddelbart.