– Dette synes vi er veldig bra, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til adressa.no.

I statsråd i dag ble det klart at regjeringen gjør fjellreven til en prioritert art i henhold til naturmangfoldloven. Den har vært fredet siden 1930, men den regnes fortsatt som kritisk truet.

Ifølge Miljødirektoratet betyr det at risikoen svært høy for at den vil forsvinne fra norsk natur i løpet av de neste 50 årene, selv om utviklingen har snudd i positiv retning de siste årene.

Rødrev overtar hiene

– Fjellreven risikerer å bli Norges første klimaflyktning, sier Haltbrekken.

– Klimaendringene fører til at rødreven ekspander inn i nye områder, og overtar hiene til fjellreven. I tillegg kan det bli sjeldnere mellom lemenårene, som er viktige for fjellrevens overlevelse, sier han.

Ifølge Haltbrekken betyr regjeringens vedtak at de forplikter seg langsiktig til å ta vare på fjellreven, og at tiltakene ikke er avhengige av midler fra hvert enkelt statsbudsjett.

Tiltakene som settes i verk er allerede prøvd flere steder, og omfatter utsetting av valper fra avlsstasjonen på Oppdal, felling av rødrev og fôrautomater som settes ut i leveområdene.

– Skyting av rødrev av fungert godt i Finnmark, mens fôrautomater er det som er minst utprøvd i Norge, sier Haltbrekken, som i tillegg sier at reduserte utslipp av klimagasser burde vært et tiltak.

- Lovlig sent

I 2005 ble avlsstasjonen for fjellrev opprettet i Oppdal, og fem år senere ble det for første gang dokumentert kull av fjellrev fra utsatte fjellrev. Avlsprosjektet gitt æren for en positiv utvikling i antall ynglinger.

Tina Bru, friluftspolitisk talskvinne for Høyre, sier at fjellreven er en av karakterartene i den norsk fjellheimen, og at Norge har et særskilt ansvar for å sikre fjellrevens overlevelse.

– Det at regjeringen nå setter inn tiltak for å sikre fjellrevens overlevelse er lovlig sent, men forhåpentligvis tidsnok, sier hun.