En aksjonskomité med sterke stemmer skal ha vært sterkt imot innkjøpet av orgelet fra Sveits, og har i stedet ønsket et orgel fra en svensk leverandør. Det uttalte fellesrådsleder Asbjørn Buklev til adressa.no torsdag kveld. Han ville ikke spekulere i om gruppa kan ha hatt noe med orgelpipenes forsvinning å gjøre, men kom likevel med noen forsiktige antydninger.

Det fikk «Aksjonsgruppa for orgelsaken i Melhus kirke» til å reagere.

- Hadde dere noe med orgelpipenes forsvinning å gjøre?

- Nei, det avviser vi blankt. Det er helt urimelig at noen av oss skulle ha funnet på noe slikt, svarer Nils Petter Svendsen Aune, som er medlem i gruppa, kontant.

Han vedgår at han har nøkkel til kirka, ettersom han både har vært der og gjort noen jobber, men stiller seg helt uforstående til at han eller noen andre fra gruppa skal ha vært med på å flytte orgelpipene fra galleriet til tårnet.

- Hvem tror du kan ha gjort det?

- Jeg har ikke lyst til å ha noen mening om hvem det er som kan ha gjort det eller ikke.

- Hva tror du motivet kan ha vært?

- Jeg tror at det var for å stanse kontraktsinngåelsen. Det er i alle fall ikke et pek, det er langt mer alvorlig enn det, sier Aune.

Hentet selv pipene fra Skottland

Aune legger til at han selv var i Aberdeen og hentet orgelpipene derfra.

- Jeg har vondt i magen og lurer på om hvordan de har blitt behandlet og hvilken tilstand de er i nå. De er veldig skjøre og jeg er redd for at de bare er kastet i en haug oppi tårnet, sier han.

Langvarig konflikt

Det er en historie om langvarig konflikt som kommer til overflaten i kjølvannet av orgelpipesaken i Melhus.

Ifølge aksjonsgruppa ble det av menighetsrådet nedsatt en orgelkomité i 2008, hvor man ble enig om å hente 22 stemmer, det vil si omtrent 1430 piper, fra et historisk engelsk orgel fra Aberdeen Beechgrove Church i Skottland. Disse skulle inngå som en hovedkomponent i det nye orgelet i Melhus kirke.

Melhus fikk dette pipeverket for en symbolsk sum på ti pund, og etter at kommunen bevilget det beløpet fellesrådet søkte om for å få realisert prosjektet, ble det utlyst en anbudskonkurranse. Men så startet problemene, ifølge Aune.

- En måned senere ble anbudskonkurransen stoppet med den begrunnelsen at det ikke var nok penger til å realisere prosjektet, en begrunnelse mange betvilte og fortsatt betviler. Aksjonskomiteen ble da etablert i et forsøk på å berge det opprinnelige orgelprosjektet.

En ny konsulent og ny orgelkomité ble hentet inn og et nytt prosjekt ble utlyst som anbudskonkurranse.

- Etter råd fra den innleide konsulenten vedtok fellesrådet å gi byggeoppdraget til den sveitsiske anbyderen som ville bruke færrest stemmer fra Aberdeen-orgelet, mens en svensk anbyder, som ville bruke alle Aberdeen-stemmene, ble rangert på tredjeplass, forklarer Aune.

Motpart til fellesrådet

Aune beskriver aksjonsgruppa som en motpart til fellesrådet.

- Vi er en gjeng som kjemper for kantoren i Melhus, som ble oppsagt, og for at orgelet fra Aberdeen skal gjenreises sammen med orgelet på Melhus slik det var planlagt. Vi er motparten til fellesrådet, og jobber sammen for å få saken på rett kjøl, sier Aune.

Fortsatt en politisak

Politiet ble koblet inn i det som først så ut som grovt tyveri av piper til en anslått verdi av fire–fem millioner kroner. Da pipene ble funnet, dreide saken seg naturlig nok ikke lenger om tyveri. Likevel fortsetter politiet etterforskningen, dog noe tonet ned siden første fase.

- Vi fortsetter å jobbe med å finne ut hva som har skjedd her, og hvilket motiv som kan ligge bak. Det er mange faktorer som kan spille inn her, med tanke på om dette er en straffbar handling eller ikke, sier etterforskningsleder Grethe Fossum ved Melhus lensmannskontor.

Pipene ble hentet fra Aberdeen Beechgrove Church i Skottland. Foto: Privat
Nils Aune var selv med og demonterte og hentet pipene fra Skottland. Foto: Privat
Bare rester etter pipene lå igjen på galleriet da orgelkonsulenten skulle på befaring onsdag.
De forsvunne pipene ble fraktet fra galleriet bak det store vinduet, og op i kirketårnet. Der ble de funnet etter å ha blitt rapportert stjålet. Foto: Richard Sagen