Etterforskningsleder Grethe Fossum ved Melhus lensmannskontor forteller at politiet har foretatt både taktiske og tekniske undersøkelser etter at omtrent tusen orgelpiper forsvant og kom til rette igjen i Melhus kirke.

- Vi har sikret oss tekniske spor, men vi har ikke kommet til noen konklusjon ennå. Vi har ikke noen mistenkte ennå, sier Fossum.

- Mulig skadeverk

For øyeblikket jobber politiet med å undersøke hvorvidt det er noe skadeverk på pipene. Den anslagsvise verdien er mellom fire og fem millioner kroner, så da pipene først forsvant, ble det betegnet som grovt tyveri.

Da pipene ble funnet i kirka, og dermed ikke stjålet, ble det mer komplisert å anslå hvor alvorlig en straffbar handling som var utført.

- Det spørs hva vi sitter igjen med til slutt. Det kan fortsatt være piper som er borte, slik at vi snakker om vinningskriminalitet, men ikke i så stort omfang som det først så ut til. I tillegg kan det jo være utført skadeverk på pipene, sier Fossum.

Samtidig understreker hun at ettersom pipene har vært lagret i flere år før denne hendelsen, må eksperter fastslå hvilke skader som eventuelt fantes på pipene allerede før de ble fraktet opp den smale spiraltrappen til kirketårnet.

- Involverer oss ikke i intrigene

Det er brakt på det rene at konfliktene har vært lange og betente i Melhus menighet. Pekefingrene er mange, og pekes i mange retninger av mennesker som har meninger om hvem som står bak.

- Denne saken skiller seg litt ut. Det er alltid to sider av en tyverisak, men her er det veldig mange intriger og også mye medieomtale på begge sider. Vi involverer oss på ingen måte i den delen av saken. Vi holder oss til fakta i etterforskningen vår, sier Fossum.

KOMMENTAR: Orgelkrig på Melhus

Gjennom det store vinduet skimtes restene av pipene på galleriet. De som forsvant, ble fraktet fra rommet bak det store vinduet og opp i kirketårnet.