Politiets oppfordring til dem som flyttet pipene om å melde seg, har ikke ført frem. Det bekrefter etterforskningsleder Grethe M. Fossum ved Melhus lensmannskontor.

- Så langt har ingen meldt seg, og vi har ikke mottatt tips på hvem «tyvene» kan være, sier Fossum.

De tekniske undersøkelsene av orgelpipene pågår for fullt. Kirkeverge Kurt Rylandsholm forteller at tirsdag ettermiddag håper man å ha gjennomgått samtlige piper for å se om noen kan være påført skader. Man vil også finne ut om noen av pipene fremdeles mangler.

Det var onsdag i forrige uke det ble oppdaget at om lag 1000 orgelpiper var forsvunnet fra søndre galleri. Dagen etter ble de funnet på loftet over koret i kirken. Verdien på pipene er rundt fem millioner kroner.

Orgelpiper fra Skottland

Orgelpipene fra Skottland ble flyttet rett før det skulle holdes folkemøte om nytt orgel i regi av Melhus kirkelige fellesråd og Melhus menighetsråd. Omtrent samtidig skulle kontrakten med det sveitsiske orgelbyggerfirmaet Orgelbau Kuhn AG underskrives. Firmaet skal etter planen benytte de brukte pipene fra Skottland i et nytt orgel fra Sveits i Melhus kirke.

Folkemøtet måtte avlyses fordi orgelpipene rett og slett var forsvunnet. Kirkeverge Kurt Rylandsholm varslet politiet om at pipene som lå lagret på galleriet var forsvunnet. Politiet sendte krimteknikere til stedet. Men allerede dagen etter kom pipene til rette.

Ingen tegn til innbrudd

Det var ikke tegn til innbrudd, og det er derfor spekulert i om det er noen med nøkkel som har vært på ferde. En aksjonskomité som har vært imot innkjøpet av orgelet fra Sveits, avviser at de har noe med flyttingen av orgelpipene å gjøre. Gruppen ønsker orgel fra en svensk leverandør.

Politiet har sikret spor og fotografert pipene som er i tinn og annen legering, men etterforskningen har så langt ikke frembrakt noe nytt, ifølge etterforskningsleder Fossum.

Kirkeverge Rylandsholm sier at dersom orgelpipene ikke er påført skader, vil kontrakten med orgelfirmaet kunne underskrives kanskje allerede i neste uke.

Mange tunge løft

Leder av Fellesrådet, Asbjørn Buklev, sier han ikke har fått melding om at noen av orgelpipene er ødelagt. Han mener det må ha vært flere personer til å bære alle pipene fra galleriet til loftet. Inkludert stativ veier noen av dem 40–50 kilo.

- Vi vet ikke hvem som kan stå bak dette. Politiet etterforsker saken for fullt og har bedt gjerningspersonene eller vitner melde seg, sier Buklev.

Orgelrådgiver Erling With Aasgård forteller at han går gjennom hver enkelt orgelpipe. De stilles opp på samme sted de forsvant.

- Vi har hatt en foreløpig gjennomgang. Først tirsdag ettermiddag kan vi si mer bestemt hvordan tilstanden er, legger han til.