En mann fra Orkdal fikk i forrige uke øye på fire gauper bare meter fra et boligområde i Orkanger. Siden i fjor høst har mannen hatt mistanke om at gaupe holdt til i området.

- Jeg har lenge mistenkt at noe har vært på ferde, ettersom rådyrene har forsvunnet fra området. Tidligere var det ofte rådyr å se her - nå har jeg ikke sett et eneste rådyr siden i fjor høst, sier orkdalingen, som ikke ønsker å stille med navn i avisen.

- Måtte finne fotoapparatet

Det var søndag for to uker siden at mannen fikk bekreftet sin mistanke. Tidlig på morgenen oppdaget han fire gauper, trolig en mor og fine gaupeunger, cirka hundre meter fra et boligfelt. Gaupa regnes for å være sky, og holder seg mest i ro på dagtid. Det er på natta den jakter og er aktiv.

- Det første jeg tenkte var at jeg måtte finne fotoapparatet. Jeg hadde ikke mange minuttene på meg før de forsvant igjen, sier mannen til adressa.no.

Siden har han ikke sett gaupene.

Det var nettstedet orkangervel.no som først omtalte gaupesaken.

- Sjelden å se

Rovviltkontakt Geir Håvar Ingdal har sett bildene av orkanger-gaupene.

- Det er sjelden en ser gauper, i og med at det er et nattdyr, sier Ingdal, som er rovviltkontakt for Statens naturoppsyn i Orkdal, Agdenes, Snillfjord og Hemne.

Tidligere i vinter har Statens naturoppsyn dokumentert gauper på Geitastrand i Orkdal og i Skaun kommune.

- Det er uvisst om det er samme familie som ferdes, men vi regner med at vi har observert flere familier, sier Ingdal.

Følger etter rådyr

Det er maten som driver gaupa ned til husveggen.

- Rådyr er gaupas hovedmatfat. Når rådyr føler seg presset, trekker de gjerne ned til bebyggelse. Det hender seg at gaupa trekker etter, sier Ingdal.

I februar og mars er det gaupejakt i enkelte området, deriblant i området hvor orkanger-gaupene ble observert sist søndag.

- Gaupa regnes som et vanskelig dyr å jakte på. De ferdes gjerne i vanskelig terreng, som steinur og bratte skrenter. De er fabelaktige til å ta seg frem, og klatrer ofte i trær, forklarer Ingdal til adressa.no.

Disse tre gaupene, trolig gaupeunger, oppholdte seg bare hundre meter fra et boligfelt i Orkanger. Foto: Privat
- Det første jeg tenkte var at jeg måtte finne fotoapparatet, sier mannen som fikk øye på gaupefamilien. Foto: Privat