Et skred ble utløst i skianlegget i Oppdal mandag. Foto: Ludvig Killingberg, Grafikk: Marit Bardal

Store nedbørsmengder i helgen, først med snø og senere regn, har ført til stor snøskredfare i Oppdal.

Ifølge bakkemannskap Frode Nordbekk i Oppdal skiheiser ble skredet i Skarbekkdalen utløst av en tråkkemaskin i området.

Kalkurert risiko

- Dette skredet ble utløst av en av våre tråkkemaskiner som preparerte løypenettet i området i dag tidlig. Når forholdene er som nå, vet vi at det er risiko for skred, og sånn sett er den kalkulert. Men at skredet ble så stort som i dag er sjelden, forklarer Nordbekk.

Ifølge Nordbekk er dette en del av sikringsarbeidet i skibakkene. Tidligere mandag morgen ble det sprengt med dynamitt i Hovdin for å ha kontroll på snømassene.

Tråkkemaskinfører Øystein Slettom sier til adressa.no at skredet trolig ble utløst på grunn av vibrasjonene fra tråkkemaskina han kjørte.

Bakkemannskaper fra Oppdal skiheiser var ute i området tidlig mandag morgen, da store masser av snø løsnet på vestsiden av Skarbekkdalen, øst for Vangslia.

- Vi var opp og sprengte med dynamitt før kl 09.00 i dag tidlig. Skredet som ble utløst av tråkkemaskinen ble ganske stort, og snø fra hele Skarbekkdalen har sluppet. Jeg vil anta at skredet er ca 500 meter i bredde. Det krysset samkjøringsløypa mellom Ådalen og Vangslia på veien, men ligger nå i elvefaret i bunnen av dalen, sier Nordbekk.

Stengt i toppheisen

Toppheisen i Vangslia har vært stengt og er fortsatt stengt som følge av snøskredfaren.

- Skigjestene våre er trygge så lenge de holder seg i de preparerte løypene. Vi advarer mot å kjøre ski for langt utenfør løypenettet, eller i ulendt og ukjent terreng, sier Nordbekk.

Han opplyser at skredeksperter er inne i området for å vurdere faren for nye skred.

Stor snøskredfare i området

Det er meldt om stor fare for snøskred i Nord-Trøndelag og Nordland mandag, mens skredfaren i Trollheimen og Oppdal beskrives som betydelig.

- I høyden er fokksnø problemet, og her må man unngå leområder. I lavlandet kan det gå våte skred i bratt terreng, opplyser Norges vassdrag- og energidirektorat for personer som oppholder seg i Trollheimen.