Et skred ble utløst i skianlegget i Oppdal mandag. Foto: Ludvig Killingberg, Grafikk: Marit Bardal

Først kom snøgufsen - så kom de tunge snømassene. Da var heldigvis Slettom og hans store tråkkemaskin kommet utenfor skredbanen.

- Ja, dette var nære på. Jeg var på vei ned løypetraseen da jeg så snøskredet komme bak meg. Det var et veldig stort skred, men jeg sto trygt da jeg så tungsnøen komme. Jeg ble litt skjelven da. Det er ikke sikkert at det ville ha gått så bra hvis jeg ikke hadde kommet meg ut av skredområdet, sier Slettom.

- Hvordan går det med deg nå?

- Jeg har fått i meg litt kaffe og snus nå, så nå har jeg fått roet nervene, sier Slettom.

- Var ikke kontrollert

Bakkemannskap Frode Nordbekk i Oppdal skiheiser hevder at skredet var kontrollert utløst for å sikre området. Dette mener Slettom er feil.

- Skredet var naturlig utløst, mest sannsynlig på grunn av vibrasjonene fra tråkkemaskina som jeg kjørte. Skredet var ikke kontrollert utløst, sier han.

Slettom er imidlertid med på at det er drevet kontrollert utløsning av skred i området ved Paradis i dag.

- Der brukte vi dynamitt for å løsne skvaler, sier tråkkemaskinføreren til adressa.no.

- Uforsvarlig å kjøre

Ingen andre mennesker var ved skredområdet, som ligger 5-600 meter øst for skiheisen i Vangslia, i retning Ådalen. Skredet var omtrent 250 meter bredet, og 3-400 meter langt - og gikk ved 8.30-tiden i formiddag.

- Snøen er veldig ustabil. Jeg vil anslå at det er faregrad fire akkurat nå. Vi slipper ikke folk til topps i dag. Det er ikke forsvarlig å gjøre det nå. Nå må man holde seg unna alle le-sidene, sier Arnt Gulaker, som er sikkerhetsansvarlig i Oppdal skisenter til adressa.no.

- Like stort som skredet i 1969

Selve området hvor skredet gikk i dag var stengt i dag og i hele helga, både på grunn av dårlig vær og skredfare.

- I lesidene er det nok lagt ned opp til 70 cm med snø. Nå regner det godt også, så skredfaren er stor. Dette ville det nok ta et par dager for å stabilisere, sier Gulaker, som ikke har sett større skred i dette området siden skredet i 1969, som krevde sju menneskeliv.

Dagens skred har derimot gått lenger nedover dalen enn skredet i 1969.

- Dagens skred er i hvert fall i samme størrelse. Bruddkanten av skredet er på en meter, sier Gulaker.

Arnt Gulaker, som er sikkerhetsansvarlig i Oppdal skisenter, råder folk til å ta forholdsregler. Foto: Ludvig Killingberg
Tråkkemaskinfører Øystein Slettom ser på skredet som var nærme å ta ham. Foto: Ludvig Killingberg
Store snømengder ble utløst på vestsiden av Skarbekkdalen ved Oppdal skisenter mandag. Foto: Ludvig Killingberg