Fylkesmann Jørn Aksel Krog døde tirsdag, etter måneder med sykdom. Han fikk diagnosen tykktarmskreft med spredning til leveren i fjor sommer. I februar i år ga legene beskjed om at han trolig hadde et tosifret antall dager igjen å leve.

- Jeg er en realistisk fyr. Jeg har innerst inne tenkt at behandlingen ville slutte å fungere på et tidspunkt, men valgte å håpe likevel.

Dette sa Jørn Aksel Krog i et intervju med Adresseavisen for snaut tre uker siden.

Mennesker som arbeidet tett med fylkesmannen minnes ham som en modig mann, med mye kunnskap og et stort hjerte.

Les også: Fylkesmann Jørn Aksel Krog er død

- Fikk for kort tid som fylkesmann

Rita Ottervik, ordfører i Trondheim kommune:

- Jørn Aksel fikk altfor kort tid i rollen som fylkesmann. Det er med stor sorg og dypt savn at Jørn Aksel har gått bort. Han har vært ivrig pådriver for et bedre samarbeid mellom fylkesmannsembetet og kommunene i Sør-Trøndelag. Han jobbet også for fylkets sak på det nasjonale plan. Jeg minnes ham som varm og engasjert mann. Selv etter mange år i Oslo, sto trønderen i ham sterkt. Han var den som alltid ville forandre, fornye og forbedre Sør-Trøndelag.

- En stolt rørosing og trønder

Nils Kristian Moe, politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt:

- Jeg oppfattet Jørn Aksel Krog som en veldig positiv kar, som det var lett å samarbeide med. Han var glødende interessert i jobben sin og fylket vårt. Han ville at både innbyggere og samfunnet i Sør-Trøndelag skulle utvikle seg på en positiv måte. Jeg oppfattet ham som en stolt rørosing og trønder. Måten Jørn Aksel taklet sykdommen på er imponerende. Han var åpen og rett frem. Han klagde ikke, selv om han nok hadde sine dager han også. Jeg tror det å være så åpen og ærlig har inspirert mange.

- God å være sammen med

Stein Ytterdahl, rådmann i Trondheim kommune.

- Jørn Aksel Krog var veldig glad i sitt Sør-Trøndelag. Han hadde et personlig engasjement i jobben sin - en jobb han utøvde på en velig klar og tydelig måte. Som person var Jørn Aksel klok. Han var god å være sammen med, fordi han reflekterte og delte av sin erfaring.

- Han satte dype spor

Brit Skjelbred, assisterende fylkesmann:

- Jørn Aksel var fylkesmann i Sør-Trøndelag i litt over tre år. På den korte tiden rakk han å sette dype spor. Han kom fra fiskerisektoren, og måtte sette seg inn i en bred oppgaveportefølge. Læringskurven var bratt, og jeg er imponert over hvor raskt han satt seg inn i alt. Jørn Aksel var opptatt av å få til det beste for fylket. Han reflekterte seg gjennom de ulike problemstillingene - undret mye. Etter hvert kom han frem til en beslutning, og da sto han fast ved den. Han var en modig mann, og aldri redd for å diskutere med sine kolleger. Det tror jeg var sunt. Han fikk oss til å sette spørsmålstegn ved gamle metoder. I tillegg var han svært åpen, både om sine tanker og sykdommen han ble rammet av. Vi som jobbet med ham ble godt kjent med mennesker Jørn Aksel. Ikke bare sjefen, men medmenneske. Vi ble veldig glad i ham gjennom sykdomsperioden, fordi han delte så mye av sårbarheten sin.

- Hadde fortsatt mye igjen å prate om

Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Sør-Trøndelag:

- Dette er en veldig trist dag. Jørn var en klok, kunnskapsrik, engasjert og raus mann, som jeg lærte mye av. Spesielt var han opptatt av kysten og havet. Tross at han kom fra Røros, var det Norges enorme havrom han brukte store deler av yrkeslivet sitt på. Helt til det siste delte han av sine erfaringer, sitt engasjement og sin innsikt om kystkulturen, havrommet og Norges geopolitiske posisjon med meg. Jeg savner ham allerede. Det var fortsatt mye igjen å prate om.

Rita Ottervik, ordfører i Trondheim kommune. Foto: Morten Antonsen
Nils Kristian Moe, politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt. Foto: Frank Cadamarteri
Stein Ytterdahl, rådmann i Trondheim kommune. Foto: Jens Petter Søraa
Brit Skjelbred, assisterende fylkesmann i Sør-Trøndelag. Foto: Aud Mollan
Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Sør-Trøndelag. Foto: Vegard Eggen