- Svært hyggelig, sier kirurg Håkon Bolkan ved St. Olavs Hospital.

- Dette er en stor anerkjennelse av det vi gjør. Jeg vil også trekke frem betydningen av å være del av NTNUs satsing på global helse og støtten fra St. Olavs Hospital.

CapaCare driver opplæring av helsepersonell i livreddende kirurgi for å erstatte legemangelen i Sierra Leone. Kirurgene Håkon Bolkan og Brynjulf Ystgaard ved St. Olavs Hospital har stått i spissen.

Ebolaepidemien har rammet et allerede katastrofalt svakt helsevesen i Sierra Leone. Kvinner med komplikasjoner som skal føde kvier seg for å oppsøke sykehus, og de som drar risikerer å bli avvist.

Les også: Feirer jul på ebola-hospital

Modige Batty og Jawara

Lederartikkelen i det høyt respekterte forskningstidsskriftet Nature beskriver hvordan Samuel Batty og Amandu Jawara brukte sine nyervervede kunnskaper fra CapaCare. Begge fortsatte å hjelpe gravide kvinner, på tross av faren for ebolasmitte. For Batty, som besøkte Trondheim så sent som sist høst, ble det fatalt. Han døde etter å ha behandlet en kvinne han trodde hadde malaria, men som var ebolasmittet. Jawara fortsatte likevel å operere, og anslår at han blant annet har utført 100 keisersnitt under ebolaepidemien.

Dedikerte folk

Nature sier det er en etisk problemstilling om pasientene risikerer behandling av lav kvalitet når den utføres av ikke-kirurger. Redaktøren skriver imidlertid at personellet som er lært opp av CapaCare er usedvanlig dedikert til pasientene. Valget kan stå mellom å få hjelp av helsepersonell med kirurgisk opplæring - eller ingen behandling.

Les også: Verden har ikke skjønt ebolaalvoret

Viktig rolle fremover

- Helsevesenet i Sierra Leone har behov for en Marshall-plan for å komme på beina etter epidemien. Dette er er lite bidrag, sier Håkon Bolkan.

FN forsøker å finansiere et prosjekt til over 350 millioner kroner for å gjenåpne helsetjenester for gravide kvinner og å rekruttere over 500 jordmødre, leger og helsearbeidere til Vest-Afrika. Å sette i gang igjen «medisinske programmer som CapaCare er avgjørende i en region som kjemper mot å få slutt på ebolaepidemien og begynne den lange gjenoppbyggingen», skriver Nature.

Startet: Brynjulf Ystgaard er sammen med Håkon Bolkan initiativtaker til CapaCare. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Ofret livet: Samuel Batty ble lært opp i kirurgi av CapaCare, men mistet livet da en pasient smittet ham med ebola. Foto: Privat