Det var natt til 9. november i fjor på E14 i Hegra at politiet stoppet en varebil som var stappfull av sykler samt seks 25-liters kanner fulle med diesel. I den bulgarskregistrerte bilen satt en 40-åring og en 32-åring fra Romania som var på vei til Sverige.

Nå er mennene dømt til ubetinget fengsel i henholdsvis åtte og ni måneder. Mennene erkjente begge straffskyld for grovt heleri i hver sin tilståelsessak i Sør-Trøndelag tingrett.

Skulle få månedslønn

Den yngste fikk dommen 25. februar. Ifølge rettsdokumentet oppbevarte 32-åringen syklene og dieselkannene på tross av at han visste at det var tjuvgods. Mannen hadde sagt seg villig til å oppbevare gjenstandene og transportere dette for 500 euro - tilsvarende en rumensk månedslønn, ifølge dommen.

Retten mener at mannen i utgangspunktet ikke hadde som formål å gjennomføre vinningskriminalitet da han kom til Norge. Han fikk imidlertid informasjon om at mannen han reiste sammen med til landet gjennomførte tyverier, og at han ønsket å transportere godset til Romania. Denne mannen, og de han hadde kontakt med, fremsto som organiserte, mobile vinningskriminelle. 32-åringen valgte likevel å hjelpe dem, ifølge dommen.

Varebilen inndratt

Siktedes reisefølge hadde en varebil og 32-åringen fikk etter hvert vite at den skulle brukes til å transportere tjuvgods. Det ble gitt anvisninger om hvordan sykkeldeler skulle merkes ved demontering. Faren til mannen som han reiste sammen med, var oppgitt som kontaktperson i Romania.

I tillegg til fengselsstraff inndras varebilen som ble brukt i forbindelse med heleriet. Retten finner det bevist at bilen også ble brukt under sykkeltyveriene.

Skulle søke arbeid

Den eldste rumeneren ble dømt torsdag denne uken. Retten mener at han hadde en mer perifer rolle enn den medsiktede.

40-åringen kom til Norge for å søke arbeid, og fikk tilfeldigvis i kontakt med 32-åringen, legger dommeren til grunn. Han deltok i både demontering, merking og opplasting av stjålne sykler, men var ikke opprinnelig klar over at den medsiktede ville ha hjelp til transporten av tjuvgodset, ifølge dommen.

Utbyttet 40-åringen fikk var også beskjedent i forhold til det medsiktede skulle få for jobben.

Begge mennene blir gitt varetektsfradrag på like over 100 dager.