Gps-sauebjella fra Kvikne når nye markeder. Den benyttes ikke lengre bare på sau, men på kyr og tamrein i Norge, storfe i Brasil og som siste tilskudd; verdifulle racingkameler i Emiratene, skriver Opp.

Det begynte med at sauebøndene Marit og Arnstein Solem hadde store tap i Kviknefjella og Knutshø for fem år siden. Paret hadde 22 prosent udokumenterte tap - og fikk dermed kraftig avkortning i erstatningsbeløp. Det var da paret satte seg ned sammen med Håkon Innerdal og Halvor Mjøen - og kom på at de burde lage en bjelle utstyrt med en gps-mottaker og en satelittsender, som gir et gps-kordinat en gang i døgnet og som kan gi hyppigere koordinater under sankingen på sensommeren og høsten.

Men dette er jo så ankelt at dette må jo noen forlengst ha funnet opp og satt i masseproduksjon, var innvendingene.

– Det viste seg å være feil, så nå selger vi bjellene våre over hele landet - og snart over hele verden, sier Halvor Mjøen, som nylig kom tilbake fra en messe i Abu Dhabi. Nå er han i gang med å bygge opp et forhandlerapparat i regionen.

– Vi er tre ansatte i firmaet, men vi har behov for flere folk etter hvert. Det er litt utrolig og vi må klype oss litt i arma. Det er fryktelig artig når slikt som dette skjer, sier Mjøen, som doblet omsetninga i firmaet i fjor til 14 millioner kroner.

– Fortsetter denne veksten, også i utlandet, så har vi behov for flere folk. Vi har nettopp opprettet et kontor i Trondheim. Det er herfra vi vil jobbe, sier Mjøen, som røper et stort bankende hjerte for Kvikne er viktig for oss.

– Vi er veldig patriotiske. En arbeidsplass på Kvikne betyr så uendelig mye, sier Mjøen.

Det var satelittselskapet Global Star som var pådrivere om at det lille firmaet skulle dra til den store landbruksmessa Global Forum for Innovation and Agriculture (GFIA) i Abu Dhabi. Det er Global Star som leverer satelittene Findmysheep bruker, og det er de som får inntekter fra abonnenter som bruker systemet.

– Denne bjella var i utgangspunktet utviklet for sau på Kvikne, men med tanke på de tilbakemeldingene vi har fått, så har vi tror at produktet vårt nå slår an i Mdt-Østen og i Afrika. Dette gir selvsatt enorme muligheter, sier Mjøen, som utelukkende jobber mot det utenlandske markedet.