De tre, som alle er østeuropeere, ble forrige uke varetektsfengslet i fire uker i Sør-Trøndelag tingrett etter at politiet fant flere skjulte rom for smuglervarer i leiligheten de tre bor. Leiligheten er i en nabokommune til Trondheim.

I fengslingskjennelsene beskrives det at leiligheten har «hemmelige rom og falske vegger» og at det i tillegg til smuglervarene og et større pengebeløp ble funnet pris- og kundelister i leiligheten.

Tingretten mener det også er grunn til å tro at også andre personer er innblandet i saken. Fra leiligheten de tre bor skal det ha blitt solgt smuglervarer.

Mens politiet drev ransaking på stedet kom omtrent ti personer til leiligheten, går det frem av den ene fengslingskjennelsen.

Større pengebeslag

Leiligheten fant politiet etter at de stoppet en bil med smuglervarer.

- De som var i bilen sa de hadde vært på adressen og kjøpt smuglervarene der. Det førte til at vi ransaket leiligheten, sier etterforskningslederen ved det lokale lensmannskontoret.

Etter det adressa.no får opplyst ble det funnet 23 000 sigaretter, 408 liter øl, 342 liter sprit og 42 liter vin i leiligheten. Dette tilsvarer en avgiftsunndragelse på 265 000 kroner, ifølge adressa.nos opplysninger.

Det er også gjort et pengebeslag.

- Jeg kan ikke gå ut med beløp, men det er snakk om et større pengebeslag, sier etterforskningslederen.

Nekter straffskyld

Det er faren som beskrives som hovedmistenkt i kjennelsene. Han ble pågrepet lørdag, mens sønnen og svigerdatteren ble pågrepet tirsdag forrige uke, da politiet ransaket leiligheten de tre bor i.

Dette skyldes at faren skal ha vært i hjemlandet da ransakingen skjedde.

- Min klient nekter straffskyld, sier hans forsvarer Inger Johanne Dehli, som ikke ønsker å gå nærmere inn på det hennes klient har forklart.

Sønnen nekter også straffskyld. Ifølge kjennelsen stilte han seg uforstående til at det skal ha foregått salg av sprit og alkohol fra leiligheten han bodde i.

- Han forklarer at han ikke har noe med det å gjøre. Han motsatte seg fengsling og nekter å ha noe med dette å gjøre, sier hans forsvarer Tore Angen.

Ble ikke trodd

Tingretten festet ikke lit til mannens forklaring, og viser blant annet til at det skal ha foregått salg fra leiligheten samme dag ransakingen skjedde, på et tidspunkt hans far var borte. Tingretten viser også til at et vitne skal ha sett fem paller med vodka og øl i leiligheten for fem uker siden.

- Det er lite troverdig at siktede ikke skal ha sett dette når en som tilfeldig kommer dit har sett det, heter det i fengslingskjennelsen.

Svigerdatteren til mannen som er hovedmistenkt har imidlertid forklart at hun kjente til at han solgte smuglervarer fra leiligheten, men nekter straffskyld. Tingretten kom også frem til at hun trolig har vært med å drive salget av smuglervarer som pågikk fra leiligheten.

På bakgrunn av dette ble alle tre varetektsfengslet i fire uker, begrunnet med bevisforspillelsesfare. Alle tre er også underlagt brev- og besøkskontroll i to uker. I tillegg er faren og hans sønn underlagt full isolasjon i én uke.

Faren godtok kjennelsen, mens hans sønn tok betekningstid.

- Vi vurderer fortløpende om vi vil anke kjennelsen. Det er flere hensyn og ta. Hvis politiet får etterforske saken, får de trolig sjekket min klient ut av saken, sier kvinnens forsvarer Frode Wisth.