Fem minutter tok det å slepe lasteskipet «Scan Master» fra land. Skipet som natt til søndag gikk på grunn utenfor Hemnskjel,a er nå slept til kai på Sandstad på Hitra.

- Vi hadde full kontroll. Vi startet slepingen klokken 14.15, og klokken 14.20 hadde vi fått den av grunn. Vi hadde ikke behov for å bruke full slepekraft en gang, sier Paul Myhre, skipsfører på taubåten «Abramis».

Sender dykkere

Når Adressa.no snakker med han ved 15.30-tiden er han ombord på lasteskipet, og i ferd med å legge til kai på Sandstad.

- Vi har kjørt båten hit for egen maskin. Båten virker helt fin, men vi vet ikke hvordan den ser ut under. Nå skal vi sende ned dykkere som skal ta bilder av skroget, forteller Myhre.

Bildene vil gi svaret på om lasteskipet er blitt skadet og dermed må til verksted, eller om båten kan fortsette i ordinær trafikk. Etter planen skal båten videre til Kristiansund.

Tømte båten

Lasteskipet hadde 670 tonn flytende fiskeavfall i lasten da den gikk på grunn i helgen. Avfallet ble pumpet over i to andre fiskefrakteskip før slepingen tok til. Dermed var «Scan Master» helt tom da slepingen startet.

- Vi var ferdig med å tømme båten ved 13-tiden, forteller Myhre.

Det var slepebåtene «Abramis» og «Øyvåg» som ble benyttet for å slepe frakteskipet av grunn. I tillegg var en tredje båt også med på aksjonen, og klar til å bistå.

- Når en båt står på grunn, vet vi ikke hvor tung den er, forklarer Myhre.

Ifølge Myhre var det perfekt vær for redningsaksjonen:

- Her er det som en nydelig sommerdag, blå himmel, sol og ingen vind. Vi fikk bestillingsvær, sier han.

Lasteskipet «Scan Master» er nå slept av grunn, over tre døgn etter at den grunnstøtte utenfor Hemnskjela. Foto: Frank Lervik