De fleste elbiler som selges i Norge i dag har en rekkevidde på rundt 15 mil.

Derfor kan det by på utfordringer å kjøre mellom Trondheim og Oslo på én dag. Eier du derimot en Tesla, der toppmodellen kan kjøre nærmere 50 mil på én lading, er ikke det noe problem. Dessuten har Tesla Motors egne superladere, blant annet på Dombås.

Fredag kunne ordfører Ola T. Lånke (KrF) i Rennebu foreta den offisielle åpningen av den nye ladestasjonen med to hurtigladere ved Berkåk veikro. Det er EV Power, et datterselskap til Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk, med støtte fra bl.a. Rennebu kommune og Kvikne og Rennebu Kraftlag som har bygd ladestasjonen og som skal drifte den.

Støren og Oppdal

Gøran Vollan, daglig leder i EV Power, forteller at det er håp om å kunne åpne en stasjon med to hurtigladere også på Støren innen et halvt års tid. Det samme gjelder Oppdal, men der er ikke planleggingen kommet fullt så langt ennå.

- Vi jobber med å etablere stadig flere hurtigladere langs E6 og sterkt trafikkerte riks- og fylkesveier. Høsten 2013 ble en hurtigladestasjon åpnet ved E39 på Orkanger, forteller Vollan.

I Trondheim har EV Power i samarbeid med lokale aktører etablert hurtigladere ved Lade Arena, NTNU på Gløshaugen og TrønderTaxi på Moholt. I tillegg finnes hurtigladere ved Witro Bil i Fossegrenda, Kiwi Nardobakken og Kiwi Tiller, som selskapene selv driver.

Lader inntil 80 pst

Det tar 20 – 30 minutter å lade batteriet til 80 prosent. Ladetiden varierer med temperatur og størrelsen på batteripakken. På Berkåk kan nå to elbiler lades samtidig. Ifølge Vollan kan ladestasjonen utvides med flere hurtigladere.

Nord for Trondheim har EV Power åpnet hurtigladere ved flyplassen på Værnes, i Levanger og på Steinkjer. Det planlegges også hurtigladere på Grong og i Namsos ved fylkesvei 17.

Den grønne elbilkorridoren Green Highway mellom Trondheim og Sundsvall bygges nå for fullt ut med hurtigladere på den om lag 55 mil lange strekningen. Green Highway er et samarbeidsprosjekt mellom kommunene langs veien. Målet er at man skal kunne kjøre fossilfritt fra kyst til kyst.

Det finnes hurtigladere både i Meråker og på Storlien. Sistnevnte var Europas største og mest moderne elbil-ladestasjon da den åpnet i desember 2013.

Lader via mobilen

På stasjoner som EV Power driver, kan du nå lade elbilen ved å bruke mobiltelefonen. Du betaler via mobilabonnementet, og er ikke lenger avhengig av å ha en spesiell brikke. Prisen for en lading med SMS er 115 kroner.

Salget av elbiler nærmest eksploderer. I februar utgjorde elbilandelen 18 prosent av nybilsalget. Og innen mai er det ventet at 50 000 elbiler kjører på norske skilter. Om lag 5000 av dem går på trønderske veier, først og fremst i trondheimsområdet.