Kirurgen ved St. Olavs Hospital er mandag på vei hjem fra Sierra Leone, der han har ledet et norsk team ved ebola-klinikken i Moyamba.

- Pasienten vi fikk inn sist uke var død da han kom til oss. Ambulansepersonellet merket ikke engang at han døde i løpet av den to timer lange turen. Ingen behandling ble igangsatt i løpet av turen. Det er et godt bilde på realitetene i landet, sier namdalingen, som har åtte års erfaring fra det vestafrikanske landet.

Utenriksdepartementet varslet i forrige uke at norsk helsepersonell avslutter sitt arbeid i Sierra Leone, og at regjeringen vil legge om sin ebola-innsats.

33 ebolasmittede i uken

Myndighetene i landet har besluttet å stenge ebola-klinikken i Moyamba-distriktet, der Bolkan og kollegene har jobbet. Også barnelege Kurt Østhus Krogh og sykepleier Knut Løvvik returnerer i dag til Trondheim.

- I forrige uke var det registrert 33 nye tilfeller ebolasmittede. Det er det laveste tallet siden i fjor sommer, opplyser Bolkan.

Alle som dør testes for ebola. Slik holder myndighetene oversikt over utviklingen.

Til tross for færre ebolatilfeller i landet, sitter frykten for å bli smittet godt i befolkningen. Da viruset først begynte å spre seg i fjor, ble mange pasienter og helsepersonell smittet på sykehusene.

- Vi opplever en stille katastrofe med tomme sykehus og daglige rapporter om høye antall døde. Folk tør fortsatt ikke oppsøke sykehusene av frykt for å bli smittet av ebola. Samtidig er helsearbeidere også redde for å bli smittet av pasientene. Lav tillit til helsevesenet er en konsekvens av ebola-utbruddet, sier Håkon Bolkan.

Den egentlige katastrofen

Ifølge kirurgen skyldes de fleste dødsfallene i landet andre ting enn ebola.

- De fleste kommer ikke til sykehuset i det hele tatt, men dør i stillhet i landsbyene. For oss som har jobbet der er det tydelig at kollapsen i helsevesenet er den egentlige katastrofen.

Mer enn 10 000 mennesker har mistet livet som følge av ebolasmitte i Sierra Leone, Liberia og Guinea det siste året.

Les portrettintervjuet med Håkon Bolkan i Ukeadressa:

http://digimag.adresseavisen.no/adressa-portal/

Sykepleier Knut Løvvik på ebola-klinikken i Sierra Leone. Foto: Privat