Sør-Trøndelag tingrett dømte nylig mannen til ubetinget fengsel i 30 dager. Han må også betale 10 000 kroner i bot.

37 år gamle Camilla Klinge fra Ålen omkom etter ulykken på fylkesvei 30 på ettermiddagen 12. mai i fjor. Tenåringsmoren var passasjer i bilen.

LES OGSÅ: Ulykkessjåføren var påvirket av cannabis

Henger med mangler

Sør-Trøndelag tingrett avsa i forrige uke dom mot bilføreren. I retten kom det frem at tiltalte og Klinge før ulykken hadde dratt til en byggevarehandel i Røros for å kjøpe materialer til en terrasse. De lånte en henger i butikken, og skulle transportere materialene tilbake til Ålen.

I Gullikstadbakkene, ca. fire kilometer nord for Røros, begynte tilhengeren å pendle fra side til side. Bilens bakhjul fikk deretter skrens og kjøretøyet rullet rundt flere ganger til den ble liggende på taket i veibanen, ifølge dommen. Passasjeren ble kastet ut av bilen og døde på stedet.

Påtalemyndigheten tok ikke ut tiltale for uaktsomt bildrap, men for uaktsom kjøring. Slik retten ser det, er det flere samvirkende årsaker til ulykken. Statens vegvesen undersøkte lånetilhengeren etter hendelsen, og konkluderte med at den hadde mangler som ville ha medført kjøreforbud – blant annet dårlige bremser. Tingretten ser ikke bort fra at dette påvirket hendelsesforløpet.

Den «dominerende og direkte årsaken til ulykken» er likevel farten, mener dommerne.

Ikke fortere enn 70 km/t

I en rundkjøring på vei ut av Røros merket tiltalte at det var «en del bevegelse i tilhengeren», forklarte han i retten. Han kunne derfor ikke kjøre fortere enn 70 km/t for å unngå at bevegelsen slo inn. Fartsgrensen på stedet var 80 km/t.

Da 39-åringen kjørte ned Gullikstadbakkene tre kilometer senere økte imidlertid farten, uten at mannen var oppmerksom på dette. Det var da tilhengeren begynte å pendle, og ulykken skjedde. Retten mener at om tiltalte hadde holdt en lavere hastighet over bakketoppen, ville ikke ulykken ha skjedd, ifølge dommen.

Røyket hasj dagen før

I tillegg til uaktsomheten dømmes mannen for å ha kjørt i påvirket tilstand. Han hadde røyket hasj dagen før ulykken, og påvirkningsgraden tilsvarte en alkoholpromille i blodet på mer enn 1,2. Han hadde også bare gyldig førerkort i klasse B da han kjørte, selv om det var påkrevd førerkort i klasse BE for å kjøre tilhengeren. Han dømmes også for dette.

Det går frem av dommen at 39-åringen har tatt ulykken svært tungt. Han mistet en person som sto ham nær, og har slitt med skyldfølelse i ettertid.

I tillegg til fengselsstraffen fradømmes også mannen førerretten i en periode for tre og et halvt år.

Utlånshengeren som kom ut av kontroll var i meget dårlig teknisk stand. Ifølge Vegvesenet ville den har fått kjøreforbud på grunn av manglene. Foto: GEIR TØNSET