Russen og Kreftforeningen har de siste årene samarbeidet om innsamlingsaksjonen «Krafttak mot kreft». Nå er det klart hvilke russ som har klart å mobilisere sine bøssebærere.

For første gang er det en midtnorsk skole som har klart å komme på topp ti-lista over mest innsamlede penger per bøssebærer. Hitra-russens 19 bøssebærere samlet inn 84 000 kroner, noe som tilsvarer 4421,05 kroner i gjennomsnitt per bøsse. Det holdt til tredjeplass på landsoversikten.

Følg Adresseavisen på Twitter

Tapte veddemål

Russepresidentene på øyene i Sør-Trøndelag hadde i forkant inngått et veddemål. Den som samlet inn minst måtte hoppe på sjøen. Hitra fikk inn 84 015 kroner, mens russen på naboøya fikk 93 101 kroner i bøssa. Siden veddemålet gikk på kroner og øre var det Frøya som trakk det lengste strået.

- De var 50 russ, mens vi var 19. Vi var begge vinnere. Det har aldri vært samlet inn så mye penger fra Hitra og Frøya tidligere, sier Hitra-russepresident Sigrid Marie Hestnes Hjertø til Adressa.no.

Hun forteller at konkurransen gjorde det hele ekstra spennende.

- Det ga oss ekstra motivasjon. Jeg tror vi var innom absolutt hvert eneste hus på Hitra, sier hun.

17. mars måtte Hitra-russen til pers og kjenne på nederlaget i form av en dukkert.

- Det var faktisk overraskende varmt, sier hun.

- Eksepsjonelt

Givergleden satt løst, og russepresidenten tror det var mange av innbyggerne som var klar over at russen skulle ut med bøssene den dagen de kom.

- Dessuten er klassen min en trivelig gjeng, og dette er for en fantastisk god sak, sier hun.

Aksjonsleder for Midt-Norge, Petter Spolén, i Kreftforeningen er også svært fornøyd med russen i havgapet.

- Det er eksepsjonelt bra å samle inn 4200 kroner per bøsse. Her er det mange russ som vil få noe å strekke seg etter til neste år, sier han til Adressa.no.

Lik adressa.no på Facebook

- Genialt med veddemål

Han synes det var genialt at to naboøyer utfordret hverandre, og gjorde det hele til en liten konkurranse.

- Nabobyer, tettsteder og øyer må gjerne konkurrere om hvem som får inn mest. Det er vel ingenting som er verre enn å være dårligere enn nabobygda. Det blir en positiv konkurranse for et godt formål, sier han.

Til sammen har russen i Midt-Norge samlet inn 5,5 millioner, og det var rundt 1,1 millioner kroner mer enn i fjor.

- Jeg blir imponert. Både over russen og de som velger å gi penger. Det er så mange som er berørt av kreften, og det hjelper oss under innsamlingsaksjonen. Folk vil støtte kreftforskning i håp om at flere overlever, sier Spolén.

Følg Adresseavisen på Instagram

Ikke bare fylleruss

Han synes det kan være verdt å tenke over at russen gjennom «Krafttak mot kreft» viser et stort samfunnsengasjement.

- Jeg oppfordrer alle til å tenke over dette engasjementet i dagene før 17. mai. Vi får bare holde ut noen dager. Det er ikke bare fyll og fest på disse ungdommene, sier han.

I en vennskapelig konkurranse bestemte russen på Frøya og Hitra seg for å inngå et veddemål om hvem som klarte å samle inn mest penger. Taperen måtte ut i vannet. Foto: frøyarussen 2015
Her holder russepresident Åse Johansen opp summen som viser at Frøya var den som stakk av med seieren. Men Kreftforeningen rangerer etter innsamlet sum per bøsse, og der var det Hitra som gjorde det best. Foto: frøyarussen 2015